Rânduiala spălării picioarelor la Mănăstirea Putna

La Mănăstirea Putna din județul Suceava a avut loc la 12 aprilie 2012, în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, rânduiala spălării picioarelor.

După rugăciunea amvonului, arhim. Melchisedec Velnic, starețul așezării monahale, a ieșit pe ușa cea mare a bisericii și s-a îndrepatat spre pronaos, unde a fost pregătită spălarea picioarelor pentru 12 părinți, mare parte, slujitori ai sfântului altar. Cei 12 viețuitori au fost spălați pe picioare de starețul Mănăstirii Putna.

Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este o pildă de dragoste și un îndemn dumnezeiesc la smerenie, servire și iubire față de aproapele nostru. Ea nu are numai valoarea unei curățiri legale, exterioare, ci simbolizează curățenia sufletelor. Totodată, ea este menită să realizeze între creștini atmosfera frățească și spiritul de jertfă care să ridice în demnitate firea omenească, să topească vrăjmășiile și să înmulțească în lume dragostea de aproapele și binefacerea.

Prima mențiune despre obiceiul spălării picioarelor, practicat nu numai la Ierusalim, ci în toate abațiile din Occident, se găsește în Liber ordinum. Înțelegem că obiceiul se practica deja în secolul al VI-lea, în Spania. Ritualul avea loc după terminarea slujbei de seară; se stingeau luminile în Sfântul Altar, episcopul rostea cu voce scăzută câteva rugăciuni și toți cei din biserică îngenuncheau. Apoi, prelatul împreună cu tot clerul (laicii erau excluși de la ceremonie, la fel ca în descrierea ceremonialului de la Ierusalim, citat mai sus) mergeau în locul unde se făcea spălarea ritualică. Toată ziua se ținea post negru, și abia după ceremonie (adică după asfințitul soarelui) se putea rupe postul (Dictionnaire dâarchéologie chrétienne et de Liturgie).

Din a doua jumătate a secolului al VIII-lea, mărturiile despre acest ritual devin tot mai numeroase, obiceiul spălării picioarelor în Joia Mare generalizându-se, spre secolul al X-lea (vezi Missale Gothicum, Vita S. Brigidae, un Glossarium cu canoane din secolul VIII, editat de Du Cange).

FOTO: ARHIVĂ

Comentarii Facebook


Știri recente