Rânduiala spălării picioarelor la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

După rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe, Sfânta Liturghie din Joia cea Mare a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, este continuată cu rânduiala spălării picioarelor, care amintește de momentul când Mântuitorul Iisus Hristos, dându-ne nouă pildă de adevărată smerenie, s-a încins cu ștergarul și a spălat picioarele ucenicilor Săi.

În această zi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați și în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos, a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfințit Sfântul Agneț, din care se va pregăti și se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtășanie ce va fi oferită celor bolnavi și copiilor, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale, a fost împlinită rânduiala spălării picioarelor, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul Catedralei și de numeroși credincioși gălățeni.

Ca în fiecare an, protagoniștii acestui ritual au fost 12 copii aflați în situație de risc social, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, proveniți din familii sărace și de la Centrul de Plasament „Negru Vodă” din municipiul Galați.

La momentul cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinția Sa, încins cu ștergar s-a plecat pentru a spăla picioarele celor 12 „mici ucenici”, oferindu-le în mâini făclii aprinse. Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălțăminte și îmbrăcăminte nouă, precum și alte ajutoare de primă necesitate.

Activitatea cu caracter social-filantropic și misionar din Joia cea Mare a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu filiala „Sfântul Apostol Andrei” a ASCOR Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente