Radio Trinitas va gazdui al XIII-lea Colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine

Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei va gazdui in perioada 28 septembrie – 1 octombrie a.c., al XIII-lea Colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine. La aceasta intrunire vor participa reprezentanti din Cehia, Franta, Italia, Malta, Olanda, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Rusia, Ungaria si Vatican. Evenimentul este organizat de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, prin Radio Trinitas, in cooperare cu Secretariatul de Stat pentru Culte si cu Episcopia Romano-Catolica de Iasi. Mai multe detalii despre colocviul din acest an, dar si despre infiintarea Conferintei Europene a Radiourilor Crestine ne-a oferit parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar Trinitas: ‘La editia a XIII-a a Colocviului Conferintei Europene a Radiourilor Crestine vor participa jurnalisti de radio din 13 tari europene, inclusiv din Romania, fiind oameni care lucreaza la importante posturi de radio de orientare crestina. Conferinta Europeana a Radiourilor Crestine a fost infiintata la Bruxelles, in anul 1994, de patru mari retele radiofonice din Occident. Este vorba despre o retea din Franta, de fapt si sediul social al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine se afla la Lyon, foarte aproape de Radio RCF, cum se numeste reteaua franceza despre care am vorbit, de Radio Corallo, o retea radiofonica din Italia, de Radio Rinacenta din Portugalia si de Radio Cope din Spania. Cele patru retele sunt fondatorii Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, iar apoi au venit si alte radio-uri ca membri aderenti’.

Tema colocviului din acest an, de la Iasi, va fi ‘Dialogul si cooperarea in Europa pentru educarea noii generatii’. Despre necesitatea dezbaterii acestei teme in cadrul radio-urilor crestine din Europa ne-a vorbit tot parintele consilier Nicolae Dascalu: ‘Tema colocviului din acest an se numeste ‘Dialogul si cooperarea in Europa pentru educarea noii generatii’. Asadar, avem dintr-o data acest aspect al dialogului si cooperarii. Romania este membra a Consiliului Europei si se pregateste sa devina membra a Uniunii Europene din punct de vedere economic, dar in acelasi timp Romania are o deschidere foarte mare spre dialogul cultural, social si religios-ecumenic. Dialogul si coperarea sunt realitati la noi in tara atat in viata societatii, cat si a Bisericii, dar exista si o preocupare pentru toate Bisericile in directia aceasta a transmiterii valorilor crestine catre tanara generatie. Este deosebit de important factorul posibilitatii de a transmite mai departe ceea ce este valoros. In primul rand noi avem valorile social-umane generale si, in special, valorile crestine care trebuie transmise cu fidelitate catre tanara generatie’.

In programul colocviului, care va debuta in dupa-amiaza zilei de joi, 28 septembrie, vor fi sustinute alocutiuni de intampinare a oaspetilor si va continua in urmatoarele zile cu o serie de conferinte si ateliere de lucru. ‘Colocviul de la Iasi isi va deschide lucrarile in dupa-amiaza zilei de joi, 28 septembrie, la orele 16.00, cand va fi primirea oaspetilor de catre noi, postul de radio gazda, si vor fi alocutiunile de bun venit rostite de catre IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, de catre PS Petru Gherghel, episcopul romano-catolic de Iasi, de catre domnul Adrian Lemeni, secretar de stat pentru culte in Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, si de catre autoritatile locale care vor fi prezente la acest eveniment. In continuare vor fi prezentate conferinte din partea reprezentantilor Consiliului National al Audiovizualului din Romania. In ziua urmatoare vor fi doua conferinte, una dintre acestea fiind prezentata de catre IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, care va vorbi despre ‘Dialogul si cooperarea in slujba transmiterii valorilor crestine catre noua generatie in context ecumenic interconfesional’, o conferinta a parintelui Henry Madeleine, directorul Oficiului Catolic de Informare si Initiativa pentru Europa, apoi vor fi ateliere de lucru, iar in ziua de sambata, 30 septembrie, participantii la colocviu vor fi invitati la un pelerinaj in Bucovina si in zona Neamt’, a concluzionat parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar Trinitas.

Comentarii Facebook


Știri recente