Radio TRINITAS – un post bisericesc national

La implinirea a 9 ani de emisie neintrerupta a primului post de radio ortodox din tara noastra – TRINITAS, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a subliniat intr-un interviu realizat de pr. Ciprian Apetrei, directorul postului de radio TRINITAS, si difuzat la Radio TRINITAS, importanta si misiunea principala a acestuia.

Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit, ce inseamna astazi Radio Trinitas pentru Biserica Ortodoxa?

Radio Trinitas, pentru Biserica Ortodoxa, insemneaza astazi o binecuvantare de la Dumnezeu si o lucrare misionara a Bisericii. In aceasta lucrare de vestire a Evangheliei lui Hristos si de promovare a credintei Ortodoxe conlucreaza clerici si mireni, varstnici si tineri, ierarhi din diferite eparhii, protopopi, preoti, stareti si starete, monahi si monahii, profesori de religie, profesori de teologie, asistenti sociali, precum si multi profesori universitari, medici, istorici si de alte profesiuni. Iar ascultatorii romani ai postului de radio Trinitas, atat din Romania, cat si din strainatate, prin intermediul internetului, sunt si ei de o mare diversitate.

La initiativa si cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintiei Voastre incepea sa emita acum 9 ani primul post de radio crestin ortodox din Romania. Cum s-a ajuns ca acest proiect, de a infiinta un post de radio ortodox in tara noastra, sa prinda viata in capitala spirituala a Romaniei, orasul Iasi?

Desigur, noi, in primul rand ne-am inspirat din exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia si apoi din exemplul unor Biserici crestine din Occident, mai ales din Franta. Totusi motivatia principala a infiintarii, organizarii si sustinerii postului de radio Trinitas de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost nevoia misionara de a apropia mai mult Biserica de societate si de a antrena pe credinciosi la viata Bisericii. Municipiul Iasi, ca loc de pelerinaj permanent la moastele Cuvioasei Parascheva si ca oras universitar, cu profesori de teologie si de alte discipline, constituie un mare sprijin pentru programele postului de radio Trinitas.

De ce ati ales ca postul de radio al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sa fie inchinat Preasfintei Treimi si sa poarte numele de Trinitas?

Am ales numele Trinitas pentru doua motive. Primul este faptul ca Ortodoxia este Biserica Sfintei Treimi. Tot cultul Bisericii Ortodoxe este o preamarire a iubirii si lucrarii mantuitoare a Sfintei Treimi, descoperita oamenilor prin si in Iisus Hristos. Al doilea motiv a fost nevoia de a exprima numele postului de radio in limba latina, adica „Trinitas“, pentru a sublinia specificitatea Ortodoxiei romanesti ca Ortodoxie latina, cu vocatie europeana si universala.

Radio Trinitas, cu purtarea de grija si binecuvantarea Inalt Prea Sfintiei Voastre, a reusit in ultimii trei ani sa-si extinda aria de emisie, de la o singura frecventa terestra, in orasul Iasi, la 25 de frecvente terestre, care acopera aproape 70 % din teritoriul Romaniei. Cum s-a reusit ca intr-un timp atat de scurt sa se realizeze o retea extinsa la nivel national?

Reusita este mai intai de toate un ajutor a lui Dumnezeu daruit noua la, care s-a adaugat si multa osteneala a celor care s-au luptat mult ca sa obtina noile frecvente si sa implementeze functionarea acestor frecvente noi in plan concret, local, adesea in conditii foarte dificile. Amintim aici contributia deosebita a conducerii Institului Cultural-Misionar Trinitas, si anume parintele consilier Nicolae Dascalu, parintele Ciprian Apetrei, director al postului de radio Trinitas, parintele arhimandrit Vitalie Danciu si a colaboratorilor lor apropiati. La sprijinul pe care ni l-au oferit autoritatile centrale, mai ales Consiliul National al Audiovizualului, s-a adaugat sprijinul unor sponsori din diferite regiuni ale Romaniei, ierarhi, clerici si mireni, astfel incat nimic nu s-a facut cu ajutor din strainatate, ci numai cu efort romanesc ortodox.

In momentul de fata, Radio Trinitas este cel mai important post de radio religios din Romania. Ce responsabilitati implica acest lucru?

Credem ca doua sunt responsabilitatile principale pe care le implica activitatea postului de radio Trinitas si anume, in primul rand, Radio Trinitas trebuie sa ofere programe de calitate, cu un continut spiritual profund, exprimat in forme accesibile si atragatoare. In al doilea rand, el trebuie sa asigure conlucrarea si solidaritatea frateasca intre eparhii, precum si intre clerici si popor, pentru ca postul de radio sa fie o icoana a Bisericii in rugaciune comuna si in lucrare pastorala si misionara comuna.

In ce mod Sfantul Voievod Stefan cel Mare si Sfanta Cuvioasa Parascheva au contribuit la extinderea postului de radio Trinitas?

Atat Sfanta Cuvioasa Parascheva, cat si Sfantul Voievod Stefan cel Mare ne-au ajutat, si ne ajuta mult, pentru ca noi sa reusim in lucrarea noastra pastorala si misionara, prin faptul ca ne inspira sa unim rugaciunea cu lupta pentru binele comun, spiritualitatea cu grija pentru viata societatii. Cu prilejul anului omagial stefanian 2004, am simtit ajutorul deosebit al Sfantului Voievod Stefan cel Mare – atlet al credintei crestine, care a fost un mare luptator si un mare strateg – si anume, spuneam atunci si spunem si acum, ca Sfantul Voievod Stefan cel Mare prefera, in locul sagetilor folosite odinioara in apararea patriei, sa foloseasca undele radio pentru promovarea valorilor credintei crestine.

Inalt Prea Sfintia Voastra, de mai multe ori ati spus, inca de la primul interviu acordat postului de radio Trinitas, in aprilie 1998, ca acest post de radio trebuie sa fie o prelungire a cuvantului lui Dumnezeu, din amvonul bisericii in societate. Considerati ca Radio Trinitas a reusit sa indeplineasca acest deziderat in cei noua ani de emisie?

Numai ascultatorii postului de radio Trinitas, impreuna ar putea raspunde adecvat la aceasta intrebare. Personal, credem ca s-a realizat ceva bun in aceasta directie, dar este inca mult loc de mai bine. Faptul ca ceea ce la inceput a fost pentru multi ascultatori o noutate, a devenit acum o necesitate, confirma reusita acestui post de radio. Sunt ascultatori care spun ca asculta ziua si noaptea radioul Trinitas. Radio Trinitas a devenit o hrana zilnica, o prezenta permanenta in casa lor. Aceasta confirmare care vine din partea ascultatorilor ne arata ca Radio Trinitas nu mai este o noutate, ci este o necesitate. In acelasi timp, ascultatorii se bucura de fiecare imbunatatire a programelor postului de radio Trinitas, precum si de fiecare extindere a ariei sale de emisie. Deci, avem pe de o parte sentiment de recunostinta pentru ceea ce s-a facut, dar pe de alta parte – si acest lucru este firesc – se constata ca, daca ceva devine mai bun, mai substantial si mai aproape de problemele si de intrebarile oamenilor, din punct de vedere spiritual in primul rand, atunci recunostinta aceasta se amplifica printr-o bucurie mai mare si, desigur, se constata ca pretentiile ascultatorilor cresc cand se obisnuiesc sa vada ca este posibila o imbogatire a programelor, o innoire. Pentru a raspunde acestor dorinte, conducerea postului de radio schimba din cand in cand grila de programe. Oamenii au nevoie deodata de continuitate si de prospetime, de ceva nou, iar aceasta schimbare a grilei de programe poate deodata sa asigure continuitatea si noutatea. Deci, aceste doua componente, continuitatea si creativitatea, sunt acum o orientare permanenta pentru cei ce organizeaza activitatea postului de radio Trinitas. Din acest punct de vedere, credem ca noi raspundem unei nevoi spirituale crescande a oamenilor si in acelasi timp simtim rodirea emisiunilor postului de radio Trinitas pe plan local si national.

Exista sentimentul ca acest post de radio intareste credinta ortodoxa, intareste comuniunea intre eparhii, intareste conlucrarea misionara a Bisericii si, desigur, intareste dialogul spiritual intre diferite insitutii ale Bisericii, pe de o parte, dar si dialogul si cooperarea dintre Biserica si diferite institutii ale societatii. Cand suntem sprijiniti mai mult in activitatea noastra – fie financiar, fie cultural -, atunci noi avem obligatia de a oferi mai mult. Cu cat suntem ajutati mai mult, cu atat trebuie sa oferim mai mult, deoarece aceasta lucrare a postului de radio Trinitas este, in mod indirect, o formare a noastra ca lucratori in via Domnului, ca oameni cu o constiinta misionara. Numai vazand exemplul unei parohii, al unei manastiri dintr-o parte a tarii, participam cu bucurie la realizarile altora. Am ramas foarte adesea placut impresionat de unii profesori de seminar care au cunostinte aproape cat un profesor universitar, care cunosc foarte bine istoria cartilor sfinte, ale Sfintei Scripturi, care cunosc ceea ce s-a publicat in Occident ca literatura de specialitate si, in acelasi timp, raman fideli traditiei ortodoxe, pe care, insa, o prezinta intr-o forma actuala, nu intr-o forma repetitiva, ci intr-o forma nuantata, care implica o creativitate in prezentarea traditiei ortodoxe, tocmai ceea ce dorea parintele profesor Staniloae, cand spunea: „Eu nu doresc doar sa fiu citat, ci doresc sa fiu continuat in lucrarea mea de punere in valoare a traditiei“. Deci, din acest punct de vedere, credem ca postul de radio Trinitas, nu numai ca se bucura de sprijinul multor colaboratori de la distanta – cum sunt profesorii, protopopii, preotii, desigur si multi mireni -, dar si suscita in ceilalti o pregatire cat mai buna si o prezentare cat mai adecvata. Noi nu numai ca suntem ajutati, dar si provocam o pregatire si o conlucrare frateasca prin intermediul emisiunilor postului de radio Trinitas. Deci exista o reciprocitate. Oferim, dar si primim. Oferim aceste emisiuni, dar si primim, nu numai recunostinta, ci si impulsuri de creativitate, de noutate, de indemn la mai multa pregatire si la mai multa conlucrare misionara.

In incheierea interviului nostru am dori sa transmiteti un mesaj ascultatorilor postului de radio Trinitas.

In primul rand multumim Preasfintei Treimi pentru ajutorul pe care ni-l da ca noi sa facem cunoscuta taina iubirii Sfintei Treimi aratata noua in si prin Hristos. Apoi multumim tuturor eparhiilor care sprijina activitatea postului de radio Trinitas – si ma gandesc aici mai intai la eparhiile cu care noi am incheiat un contract de cooperare, multumim fratilor ierarhi din eparhiile care sprijina activitatea postului de radio Trinitas. De asemenea, felicitam pe toti ostenitorii postului de radio Trinitas pentru activitatea lor misionara, atat de folositoare Bisericii. Si binecuvantam pe toti ascultatorii postului de radio Trinitas rugand pe Preasfanta Treime sa le daruiasca pacea si bucuria Imparatiei vesnice, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, pentru ca acestea sunt tinta lucrarii Bisericii lui Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente