Radio TRINITAS împlinește 13 ani

Radio TRINITAS al Patriarhiei Române împlinește mâine, 17 aprilie, 13 ani de când aduce zilnic, 24 de ore din 24, vestea cea bună în casele românilor. Primul post de radio din istoria Bisericii Ortodoxe Române și-a început emisia în ‘Vinerea Patimilor’, la 17 aprilie 1998, prima transmisiune în direct fiind slujba Deniei Prohodului Domnului de la Catedrala mitropolitană din Iași, informează „Ziarul Lumina”.

În decursul celor 13 ani de activitate misionară și culturală neîntreruptă, după o perioadă de maturizare și consolidare instituțională, Radio TRINITAS și-a extins aria de emisie la nivel regional și mai apoi național, consacrându-se din 2007 ca rețea radiofonică națională a Bisericii Ortodoxe Române. În tot acest timp, Radio TRINITAS a devenit o voce distinctă, respectată și apreciată în România pentru faptul că ajută la o mai bună cunoaștere a valorilor și frumuseților credinței ortodoxe, cultivă comuniunea ortodoxă între eparhii, parohii, mănăstiri, școli de teologie, instituții culturale și sociale, asigură un liant spiritual între românii din țară și cei din diaspora și contribuie la păstrarea și promovarea identității și spiritualității creștin-ortodoxe și românești în relație cu alte Biserici și popoare în context european.

‘Radio TRINITAS a adus tocmai ceea ce lipsea în audiovizualul românesc, adică spiritualitatea ortodoxă; a adus legătura dintre credință și cultură pe care numai Ortodoxia a știut să o construiască în sute și mii de ani. Radio TRINITAS mediatizează activitățile cultural-misionare, social-filantropice din întreaga Patriarhie Română. Este o activitate de solidaritate, o activitate de întrajutorare în lucrarea misionară și noi considerăm că Radio TRINITAS contribuie dintr-odată la insuflarea de spiritualitate în societatea românească de astăzi și, în același timp, la o legătură între diferite teritorii canonice, dintre diferite comunități, parohii și mănăstiri, nu numai din țară, ci din întreaga lume’, spune părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Radio TRINITAS și coordonatorul Centrului de Presă al Patriarhiei Române.

Radio TRINITAS, un însoțitor foarte bun

Radio TRINITAS reușește astăzi să acopere o zonă largă de preocupări, adresându-se tuturor categoriilor de ascultători, printr-o grilă de programe adaptată cu delicatețe nevoilor spirituale, culturale și sociale ale omului. ‘Încă de la prima transmisie, Radio TRINITAS a construit un dialog între credință și viața socială. Acesta este specificul Radio TRINITAS față de toate radiourile confesionale din peisajul mediatic românesc; a încercat să surprindă modul în care viața liturgică și viața eclesială interacționează cu viața socială și culturală. E o muncă foarte dificilă, pentru că a-ți asuma misiunea de a discerne între ceea ce este util și ceea ce este nefolositor în materie de informație socială este un demers care, de multe ori, creează greutăți în această misiune. De asemenea, Radio TRINITAS a încercat să fie, față de celelalte mijloace de informare în masă, un însoțitor foarte bun deoarece, față de ziar și de televiziune, radioul are avantajul de a însoți viața omului’, a spus Ciprian Olinici, directorul de programe al Radio TRINITAS.

În ultimul an, Radio TRINITAS a dus la îndeplinire o serie de proiecte atât în plan administrativ, cât și în plan editorial. Campania ‘De ce suntem ortodocși?’ care s-a încheiat recent a avut rezultate neașteptate. Pe tot parcursul derulării ei, s-au înregistrat peste 1.500 de intervenții, prin SMS, prin telefoane în direct, prin mail sau prin scrisori. ‘Realizările editoriale din ultimul an au fost și cele legate de o interacțiune mai bună între studiouri. Radio TRINITAS, din 2007, când a fost integrat în Centrul de Presă BASILICA, și-a definit, pe lângă studioul central din București, trei studiori locale la Iași, Craiova și Sibiu. Din cauza acestei structuri, este foarte greu ca o grilă de programe unitară să fie compusă din programe realizate în spații foarte diferite atât cultural, cât și în ceea ce privește inculturația liturgică. De aceea, în obiectivul anului 2010, am integrat dorința de a armoniza diferențele și de a crea în fața ascultătorului nostru o imagine de ansamblu foarte solidă și foarte unitară a grilei de programe’, spune Ciprian Olinici.

Perspective editoriale pentru noul an

Pentru cel de-al 14-lea an de activitate, Radio TRINITAS își propune noi proiecte editoriale. ‘Pentru anul 2011, avem un proiect prin care dorim să construim un dialog mai viu cu ascultătorii. Radioul e un spațiu interactiv și, de aceea, dorim să aducem la microfonul studiourilor pe cei care sunt de fapt rațiunea existenței noastre. Un alt proiect pentru anul 2011 este legat de o abordare nouă a politicii muzicale. Am încercat să scoatem din toate genurile muzicale piese care se pot acomoda specificului nostru. Lucrăm la un proiect de a selecta o muzică folositoare care să fie în armonie și cu informația transmisă, fie că e religioasă sau socială, o muzică nu neapărat religioasă – doar 20% din programele noastre difuzează muzică religioasă -, ci și genuri muzicale foarte cuminți și care se integrează în ceea ce muzicenii o denumesc ‘muncă de creație’. Tot anul acesta, dorim să schimbăm grila de programe. E un proiect mai vechi al postului nostru de radio. Odată cu această nouă grilă de programe vom schimba imaginea muzicală a radioului și vom avea o altă compartimentare a spațiilor de difuzare. Este o schimbare de substanță și necesară deoarece, în ultimii șapte ani, Radio TRINITAS nu a mai abordat o asemenea schimbare, ci au fost doar schimbări de grilă în funcție de perioadele unui an jurnalistic. În toamnă, dorim să inițiem o nouă campanie pe tema familiei creștine. Dacă în prima perioadă a anului tema identității de credință a fost legată de Anul omagial al Botezului, în toamnă dorim să interacționăm cu ascultătorii, tocmai pe tema familiei, fundamentați pe această abordare sinodală a anului 2011 ca fiind și Anul omagial al Sfintei Cununii’, a mai spus domnul Ciprian Olinici.

Aniversarea celor 13 ani de la prima transmisie va fi marcată mâine în grila de programe printr-o emisiune dedicată ascultătorilor Radio TRINTAS, care vor putea intra în direct între orele 13:00 și 16:00 pentru a transmite gândurile, urările sau sugestiile lor.

Comentarii Facebook


Știri recente