Radio TRINITAS – 10 ani de misiune mediatica pentru credinta si cultura

Joi, 17 aprilie 2008, Radio TRINITAS aniverseaza 10 ani de cand si-a inceput misiunea mediatica pentru promovarea credintei ortodoxe si a culturii romanesti. Evenimentul va fi marcat printr-o slujba de TE DEUM oficiata in Catedrala patriarhala din Bucuresti (ora 12.00), la care are acces si publicul. Apoi, pentru invitatii oficiali va urma un moment aniversar intitulat „Radio TRINITAS, 10 ani de misiune mediatica pentru credinta si cultura”, in Palatul Patriarhiei, ora 12.30.

Momentul aniversar va include vizionarea unui documentar despre Radio TRINITAS realizat de postul de televiziune TRINITAS TV, lansarea CD-ului memorial „Desi plecati, sunt prezenti prin cuvintele lor” realizat de Radio TRINITAS (colectie de interviuri acordate pentru Radio Trinitas de catre Parintele Patriarh Teoctist, Parintele Hristodulos al Atenei si al intregii Grecii, Parintele Mitropolit Antonie Plamadeala, Parintele Dumitru Staniloae, Parintele Constantin Galeriu, Parintele Paisie Olaru, Parintele Ilie Cleopa si Parintele Ioanichie Balan), lansarea albumului „Radio TRINITAS la 10 ani de misiune mediatica pentru credinta si cultura” aparut la Editura „Basilica” a Patriarhiei Romane. Cu acest prilej, din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel se va oferi diploma de onoare „Sfintii Imparati Constantin si Elena” acelor persoane care de 10 ani isi desfasoara neintrerupt activitatea la Radio TRINITAS.

La acest eveniment au fost invitati reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, Senatului, Camerei Deputatilor, Guvernului Romaniei, Consiliului National al Audiovizualului, Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, membri ai Permanentei Consiliului National Bisericesc, ai Permanentelor Consiliilor eparhiale ale Arhiepiscopiilor Iasilor si Bucurestilor, profesori de teologie, preoti, monahi, precum si alti colaboratori ai radio TRINITAS.

Radio TRINITAS a fost infiintat in Iasi, cu 10 ani in urma, la initiativa si cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, si a inceput sã emitã din seara zilei de 17 aprilie 1998 (Vinerea Mare din Saptamana Patimilor) la Iasi, facand parte din Institutul Cultural-Misionar TRINITAS al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pana in data de 27 octombrie 2007, cand a devenit efectiv Radioul Patriarhiei Romane.

Odata cu sfintirea si inaugurarea de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a studioului din Palatul Patriarhiei, la sarbatoarea „Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor” (27 octombrie 2007), Radio TRINITAS a inceput sa emita din Bucuresti. In prezent, radio TRINITAS, unul dintre cele mai importante mijloace misionare ale Bisericii Ortodoxe Romane, face parte din Centrul de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane impreuna cu televiziunea TRINITAS, cotidianul ZIARUL LUMINA, agentia de stiri BASILICA si Biroul de presa.

Radioul Trinitas detine 26 de frecvente terestre si una via satelit, acopera peste 75 % din teritoriul national, poate fi ascultat pe internet si prin intermediul satelitului AMOS, emite 24 de ore din 24. Radio TRINITAS este, din toamna anului 2001, membru al Conferintei Radiourilor Crestine din Europa, alaturi de alte prestigioase institutii mediatice. In acest context Radio TRINITAS a gazduit in perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2006, la Iasi, cel de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Radiourilor Crestine din Europa.

Desi Radio TRINITAS este un post de radio al Bisericii, programele sale zilnice nu sunt strict religioase, ci ofera spatii ample emisiunilor informative, dialogurilor culturale si sociale, muzicii clasice si populare, problemelor referitoare la viata social-culturala a comunitatii. In cei 10 ani de activitate neintrerupta, Radio TRINITAS si-a definit o personalitate proprie in mass-media, prin sobrietate si optimism crestin, prin obiectivitate in oglindirea evenimentelor si prin preocuparea de a contribui permanent la cultivarea si formarea religioasa, morala si civica a ascultatorilor.

De asemenea, Radio Trinitas promoveaza dialogul si cooperarea pe plan national si international, pentru apararea demnitatii umane. Apreciind valoarea programelor din grila postului nostru de radio, Consiliul National al Audiovizualului a acordat Radioului TRINITAS premiul pentru cel mai bun post de radio local din Romania in anul 2003. Radio TRINITAS a primit, de asemenea, din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in data de 10 iunie 2006, prima Diploma Apostolat Ortodox – excelenta in misiune pentru contributie deosebita la promovarea misiunii ortodoxe prin spiritualitate si opera sociala.

Dintre obiectivele permanente ale postului de Radio TRINITAS al Patriarhiei Romane mentionam: promovarea credintei si spiritualitatii crestin-ortodoxe, a culturii si traditiilor romanesti, sustinerea educatiei moral-religioase a tinerei generatii si protejarea sanatatii umane si a mediului inconjurator.

Radio TRINITAS a incercat in acesti 10 ani de existenta si a reusit, in mare parte, sa implementeze in spatiul mediatic romanesc un concept de radio crestin ortodox, folositor Bisericii si misiunii ei in societatea de azi.

Comentarii Facebook


Știri recente