Radierul casetat distribuie uniform sarcina Catedralei Mântuirii Neamului

Radierul Catedralei Mântuirii Neamului prinde contur cu fiecare zi care trece. Echipele de muncitori montează barele de fier-beton, iar de două ori pe săptămână se toarnă noi ploturi de beton, la placa inferioară a radierului și la grinzile principale și secundare, informează Ziarul Lumina.

Radierul construcției este fundația care va prelua toate sarcinile edificiului, care va avea peste o sută de metri înălțime și o greutate impresionabilă. Inginerul Mihai Nițu a explicat că lucrările de sudură și montare a fier-betonului în armătura fundației durează mai mult pentru că radierul este complex, având aspectul unui fagure, cu mai multe casete.

‘Radierul este format dintr-o placă inferioară de beton, grinzi înalte de patru metri și tot atât de groase și o placă superioară care va uni toate grinzile, astfel că în interiorul fundației vor rezulta niște casete goale. Casetele oferă elasticitate radierului construcției pentru că greutatea Catedralei Mântuirii Neamului va fi distribuită pe o suprafață mai mare. Presiunea asupra fundației nu este concentrată într-un singur loc’, a spus ing. Mihai Nițu, șef punct de lucru.

Lucrările se desfășoară în diferite etape la aproape 90 la sută din radier: ‘Fier-betonul care se montează are o grosime de 32 mm și este foarte greu de manevrat, necesitând și o sudură puternică pentru a fi fixat în armătură’, a mai explicat inginerul.

Săptămâna aceasta se vor încheia și lucrările la hidroizolația verticală din plumb, muncitorii mai având de lucru pe o porțiune de 30 de metri în partea de est. Hidroizolația din plumb care va proteja radierul de infiltrații este acoperită în timpul lucrărilor de armare și betonare cu o membrană geotextilă, care este îndepărtată pe măsură ce se toarnă betonul la fundația lăcașului.

Comentarii Facebook


Știri recente