Punerea pietrei de temeliei a bisericii din Bugeac

Sâmbătă, 27 iunie, la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va pune piatra de temelie a bisericii „Sfântul Atanasie cel Mare” din localitatea Bugeac. Biserica va fi ridicată pe locul vechiului lăcaș de cult care a fost dărâmat deoarece nu mai prezenta siguranță. Actualmente, părintele Adrian Alois oficiază slujbele religioase într-o capelă amenajată în Căminul cultural.

La slujba de punere a temeliei vor fi prezente autorități locale și domnul Mircea Parfene, fiu al satului care va sprijini financiar construcția.

Numele satului provine de la cuvântul „bugeac” care, în limba turcă, înseamnă loc înalt. Inițial satul era așezat cu 3-4 km mai spre vest, strămutarea având loc, după spusele bătrânilor, în anul 1831, pe timpul ciumei lui Caragea Vodă. Din biserica vechiului sat, construită din bârne, bătrânii au adus o parte din catapeteasmă, icoane expuse în noua biserica. În anul 1863 a fost finalizată construcția bisericii de zid, în formă de corabie, cu o turlă.

Cu timpul, starea bisericii s-a deteriorat, astfel încât, acum, părintele va zidi o nouă biserică pe locul vechii biserici.

Sursa: www.arhiepiscopiatomisului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente