Punerea pietrei de temelie pentru noua biserică din comuna doljeană Malu Mare

Credincioșii din comuna doljeană Malu Mare au participat sâmbătă, 22 august 2009, la slujba de așezare a pietrei de temelie pentru noua biserică, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, ce se va ridica în centrul comunei. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au participat și reprezentanții autorităților locale din comună, în frunte cu primarul Alexandru Dicu, precum și o delegație din partea Prefecturii Dolj, condusă de prefectul Florin Stancu.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a arătat importanța încărcăturii spirituale care definește existența temporară a unei biserici ortodoxe: „Dumnezeu a rânduit ca în acest loc să se zidească lăcaș sfânt și binecuvântat pentru credincioșii din această parohie, ca ei să poată să se roage pentru sufletele lor, pentru strămoșii lor și pentru urmașii lor, întrucât biserica este o legătură între trecut, prezent și viitor. Prin trecut înțelegem pe cei care ne-au adus pe lumea aceasta: părinții, strămoșii noștri care ne-au dat învățătura sfântă ortodoxă, prezentul suntem noi, cei de astăzi, și potrivit înaintașilor noștri zidim și noi biserici, ca să fie folositoare cu adevărat vieții noastre și urmașilor noștri. Cât privește viitorul, noi îl trăim prin nădejdea împlinirii și în speranța că Dumnezeu este prezent în viața noastră”.

În continuare, pentru a arăta adevărata valoare a Bisericii, Mitropolitul Olteniei a adus în atenția celor prezenți diferența între o clădire obișnuită și o biserică: „Față de alte clădiri sau construcții din satul dumneavoastră sau din lumea întreagă, Biserica are ceva special, deosebit. Domnitorii sau împărații și-au construit palate, și-au construit cetăți sau fortărețe. Acestea însă au rămas ruine și astăzi le numim vestigii istorice, dar bisericile noastre au rămas. Ne aducem aminte de Mănăstirea Tismana sau de alte biserici vechi care ne vorbesc despre trecutul poporului nostru, despre jertfa ce a fost adusă lui Dumnezeu”. În final, Înaltpreasfințitul Irineu i-a îndemnat pe ostenitorii viitorului lăcaș de rugăciune să stăruiască în munca pe care au început-o: „Orice osteneală care se depune la zidirea bisericii nu este pierdută niciodată. Trebuie să ne dăm seama cui slujim. Dacă îi facem un bine vreunui om și nu ne răsplătește, de multe ori ne întristăm, dar dacă facem și lucrăm pentru biserică, Dumnezeu nu va rămâne niciodată dator nouă”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente