Punerea pietrei de temelie la Campusul teologic „Nicolae Ivan” din Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a sfințit luni, 23 mai, piatra de temelie la Campusul teologic „Nicolae Ivan”, care va include noul sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și un centru social, informează Radio Renașterea. La slujba care a fost oficiată de la ora 12.00, chiar pe locul altarului Paraclisului viitoarei instituții de învățământ, a asistat și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar pe sectorul misionar-social al Arhiepiscopiei Clujului.

Din sobor au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, părinți profesori, protopopi din eparhie și alți preoți. Au fost de față reprezentanți ai autorităților locale: primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Ioan Păcurar, precum și mulțime de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, însoțiți de dascălii lor.

În cuvântul adresat cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța unui complex la standarde ridicate pentru eficiența actului educațional: „Cel ce va face și va învăța, „Mare” se va chema în Împărăția Cerurilor. Noi, cei care avem o anumită vârstă, suntem datori să-i formăm pe cei tineri. Și pentru o lume mai bună, mai echilibrată, o lume care nu se secularizează, nu se face rea, egoistă, ci o lume mai duhovnicească, mai altruistă, mai milostivă, e nevoie ca oamenii să fie apropiați de Dumnezeu. Or lucrul acesta îl fac slujitorii Bisericii, iar pentru ca aici să se poată pregăti bine e nevoie de o facultate de teologie modernă”.

Sfințirea pietrei de temelie a marcat demararea astăzi a construcției unui complex multifuncțional, patronat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, care va deservi învățământul teologic clujean – prin construirea unui nou sediu pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă, a două cămine, unul pentru fete și altul pentru băieți, a unei biblioteci -, precum și a unui centru social cu diverse servicii. În noile cămine studențești vor fi puse la dispoziția studenților 400 de locuri. Va fi amenajat și un parking subteran.

Clădirea va fi ridicată pe un teren de 7.500 mp. situat pe strada Coastei, pus la dispoziție de Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Local. Proiectul a fost deschis și urmează să fie finalizat.

În memoria ctitorului Nicolae Ivan

Campusul teologic va purta numele vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan, cel de numele căruia se leagă înființarea învățământului teologic clujean, dar și cel prin care s-a împlinit visul Mitropolitului Andrei Șaguna de a se întemeia o episcopie la Cluj.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a amintit, în cuvântul său, câteva dintre realizările Episcopului Nicolae Ivan: „Numele patronului pe care l-am ales este cunoscut, e vorba de episcopul ctitor Nicolae Ivan, care, atunci când a venit în Cluj, a făcut și Catedrala, a făcut și biserica „Sfântul Nicolae”, a întemeiat și Seminarul Teologic și tipografia, toate acestea au fost scrise în cartea eternității, dar e o mare virtute și recunoștință a noastră, a urmașilor, care ne aducem aminte de înaintași și, cum spune Sfântul Apostol Pavel, să le urmăm credința”.

Imediat după hirotonirea întru arhiereu la Cluj, Episcopul Nicolae Ivan a declanșat un proces de realizări. În cei 15 ani de arhierie, în fruntea noii episcopii pe care a zidit-o din temelii, a ridicat Catedrala Eparhială din Cluj-Napoca, a întemeiat Academia Teologică Ortodoxă, cu un local propriu și cu un corp profesoral de elită, a obținut actuala reședință, un orfelinat și un cămin preoțesc, a întemeiat o tipografie și a scos la lumină foaia eparhială „Renașterea”. Episcopul Nicolae Ivan a trecut la cele veșnice în 3 februarie 1936, fiind înmormântat într-o criptă din subsolul Catedralei din Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook


Știri recente