Punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane asupra Ordonantei ‘Gojdu’

Ca reprezentant al Bisericii strabune, ma simt onorat de invitatia primita de a fi astazi alaturi de alesii neamului nostru in cel mai inalt for legislativ al tarii, pentru care ne rugam la toate slujbele bisericesti ca Dumnezeu sa le lumineze mintea spre a lua cele mai intelepte hotarari si a elabora cele mai drepte si morale legi, pentru mai binele nostru, al tuturora.

Ca Mitropolit al Ardealului si presedinte al Fundatiei Gojdu, cu sediul la Sibiu, am venit in numele celor 15 ierarhi ortodocsi din Transilvania, Banat si Ungaria si a celor peste 4.500.000 de romani ortodocsi, beneficiari ai testamentului marelui binefacator, pentru a implini datroria noastra in fata lui Dumnezeu si a inaintasilor nostri.

Precizam de la inceput un lucru esential: din punct de vedere legal si moral, de mostenirea Gojdu nu poate dispune nici statul roman, nici statul maghiar, aceasta nefiind proprietate de stat, ci proprietate privata. De aceea, nici noi, Biserica din Transilvania, care recunoastem tratatul bilateral cu vecinii nostri, nu avem dreptul sa renuntam la un bun care nu este al nostru, ci apartine credinciosilor nostri.

Am fost surprinsi ca in Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, prin infiintarea unei noi fundatii, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanuil Gojdu, din Ungaria si Romania, s-a exclus mostenitorul testamentar, prevazut in art. 7 din testament, adica acea parte ‘a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care tine de legea rasariteana ortodoxa’.

Constatam cu regret ca acest Acord anuleaza practic Acordul dintre Romania si Ungaria din 1937, ratificat de Parlamentele ambelor tari, care este in vigoare si care la ora actuala este temeiul juridic in virtutea caruia Fundatia Gojdu poate intra in posesia mostenirii testamentare. Dupa cum se stie, vointa testamentara a decis ca averea sa fie administrata de o fundatie romaneasca permanenta, Fundatia Gojdu, pusa sub patronajul Mitropoliei Ardealului, prim mitropolitul si ‘episcopii orientali ortodocsi’. Dreptul la mostenire si administrare a proprietarilor, conform testamentului, il are aceasta Fundatie Gojdu, care din 1996 si-a reluat activitatea la Sibiu. Potrivit hotararii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 4 aprilie 2003, Fundatia Gojdu este recunoscuta de catre Biserica Ortodoxa Romana ca singura mostenitoare legala a bunurilor patrimoniale nationalizate de cele doua state comuniste – Ungaria si Romania – in 1952.

Apreciem demersurile Statului roman pe langa Statul ungar pentru redobandirea patrimoniului mobil si imobil, insa, asa cum toate Bisericile de etnie maghiara din Transilvania si-au revendicat toate mostenirile, se cuvine si este drept si moral ca Statul roman, prin Guvern si Parlament, sa apere drepturile romanilor ortodocsi din Ungaria si Transilvania, prevazute numai pentru ei in testamentul lui Emanuil Gojdu.

Dumnezeu sa ne ajute ca sa putem ramane in buna vecinatate, respectand insa si dreptul testamentar legal al celor pe care si Excelentele Voastre ii reprezentati si ii aparati.

Va rugam sa primiti binecuvantarile, multumirea si pretuirea Bisericii pentru greaua si importanta misiune pe care o impliniti.

Presedintele Fundatiei Gojdu – Sibiu,

IPS Dr. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului

Bucuresti, 15 iunie 2006

Comentarii Facebook


Știri recente