PS Visarion Rasinareanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, implineste 47 de ani

PS Visarion s-a nascut la data de 19 octombrie 1959, in localitatea Talmaciu, judetul Sibiu. Licentiat in Teologie, a urmat studii de teologie si filozofie la Atena. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Dumitru Abrudan, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Aici, la Sibiu, si-a facut si pregatirea scolara la toate nivelurile. A facut liceul la Talmaciu, a facut dupa aceea Seminarul Teologic la Cluj Napoca si studiile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu intre 1982-1986. Si-a luat licenta la Istoria Bisericii Ortodoxe Romane. Intre 1986-1989, tot la Institutul Teologic Universitar din Sibiu a urmat cursurile de doctorat, sustinandu-si examenele, redactandu-si si publicandu-si lucrarile. Examenul de doctorat l-a sustinut mai tarziu, dupa ce a facut si o specializare in strainatate, respectiv in Grecia. Intre timp a fost tuns in monahism, iar imediat dupa incheierea cursurilor de doctorat a fost inchinoviat la Manastirea Sambata de Sus’.

In perioada 1989-1994, PS Visarion Rasinareanul a fost secretar eparhial al Mitropoliei Ardealului, iar intre anii 1996-1997 a fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului. Despre activitatea derulata in aceasta ultima functie am aflat amanunte de la parintele consilier Dumitru Abrudan: ‘A fost numit in 1996 consilier cultural al Arhiepiscopiei. In calitatea aceasta a avut in responsabilitate toate problemele privind editura Arhiepiscopiei, publicatiile Arhiepiscopiei si toate celelalte probleme care intra in sfera de activitate a Sectorului Cultural. Nu numai ca a indeplinit o munca administrativa, ci a desfasurat si o activitate publicistica, vrednica de pretuit. Si-a inscris numele pe un numar de aproximativ 60-70 de studii, articole, recenzii. Este colaborator frecvent la fiecare numar, al publicatiei saguniene ‘Telegraful Roman’, cea mai veche publicatie bisericeasca din tara, cu aparitie neintrerupta de la intemeierea ei de la 1853. Numar de numar, PS Sa semneaza cate un material’.

PS Visarion Rasinareanul a fost hirotonit intru arhiereu la data de 12 octombrie 1997. In cei 9 ani de arhierie, PS Sa a derulat o bogata activitate despre care ne-a vorbit, de asemenea, parintele consilier Dumitru Abrudan: ‘In 30 septembrie 1997, Sfantul Sinod a aprobat propunerea mitropolitului Antonie de alegere si de numire a consilierului cultural arhim. Visarion ca si episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. A fost hirotonit episcop in 12 octombrie 1997. S-au implinit 9 ani de la hirotonie, 9 ani de impliniri, 9 ani de ascultare, 9 ani de slujire, multe responsabilitati, dar si putere de munca, smerenie, respect, evlavie si toate lucrurile care trebuie sa impodobeasca chipul unui slujitor bisericesc, a unui ierarh. PS Sa a facut dovada ca este un slujitor bisericesc sarguitor si un ierarh smerit, dar si zelos pentru implinirea unei inalte slujiri. A indeplinit toate obligatiile care sunt legate de statutul episcopului’.

Cu prilejul aniversarii a 47 de ani de viata ai PS Visarion Rasinareanul, astazi, la orele 10.00, in capela Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu a fost oficiata o slujba de Te-Deum. Mai multe detalii despre evenimentul de astazi am aflat de la pr. Catalin Dumitrean, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Astazi de dimineata, sarbatoarea a inceput cu Sf. Liturghie la care a participat PS Episcop Vicar Visarion Rasinareanul, dupa care s-a citit o rugaciune de multumire pentru binefacerile care au fost aduse in viata PS Sale. PS Episcop Vicar Visarion Rasinareanul s-a deplasat apoi la Medias, unde a avut loc o conferinta preoteasca cu preotii din Protopopiatul Medias care l-au sarbatorit, de asemenea, printr-o activitate omagiala, prin rugaciune si prin florile care aduc caldura sufleteasca in orice inima’.

Intru multi si fericiti ani, Prea Sfintite Parinte!

Comentarii Facebook


Știri recente