PS Varsanufie Prahoveanul a oficiat Sf. Liturghie la Biserica „Sf. Spiridon Nou” din Capitala

La Biserica „Sf. Spiridon Nou” din Capitala, paraclis patriarhal, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata, astazi, de catre Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. In cuvantul de invatatura rostit, Preasfintia Sa a creat o paralela intre pericopa evanghelica a samarinencei, citita, astazi, la Sfanta Liturghie, cu o alta pilda a Mantuitorului, aceea a samarineanului milostiv. Prin cele doua fragmente nou-testamentare, Preasfintitul Varsanufie a evidentiat mesajul universal al Evangheliei Mantuitorului Iisus Hristos: „Faptul ca Domnul Hristos S-a identificat cu acest samarinean milostiv ne arata ca Evanghelia lui Hristos trebuie vestita la toata neamurile, deoarece pentru invatatura crestina nu exista nici bariera de neam, nici bariera care sa imparta oamenii. Hristos a venit si S-a intrupat pentru intregul neam omenesc”.

Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul a explicat si ce inseamna „apa cea vie” si „inchinarea in duh si in adevar” de care aminteste Mantuitorul Iisus Hristos in Evanghelia de astazi: „Apa cea vie nu era altceva decat harul lui Dumnezeu, de care aceasta femeie se invredniceste ca sa-l primeasca. Inchinarea trebuie facuta cu inima si cu gandul, inaltate la Dumnezeu, cu smerenie si in adevar, adica implinind si pastrand poruncile Lui”.

In finalul cuvantului de invatatura, Preasfintitul Varsanufie Prahoveanul a mentionat principalele invataturi care reies din pericopa evanghelica a samarinencei: „Femeia aceasta este pentru fiecare dintre noi un exemplu, ca Hristos, oricat de pacatosi am fi, ne asteapta sa ne indreptam. Exemplul samarinencei, care a devenit apostol pentru cetatea sa si chiar pentru nordul Africii, trebuie sa fie pentru noi un indemn, ca fiecare trebuie sa propovaduim invatatura lui Hristos prin viata noastra”.

Comentarii Facebook


Știri recente