La Catedrala patriarhala din Bucuresti, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata, astazi, de catre PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. In cuvantul sau de invatatura, PS Varsanufie Prahoveanul a subliniat cateva dintre cele mai importante semnificatii ale sarbatorii de astazi: ‘Dupa doua saptamani randuite de Sfanta noastra Biserica pentru post si rugaciune, in ziua aceasta de 15 august, se face pomenirea Adormirii Maicii Domnului, acelei cunoscute, in rugaciunile noastre, ca fiind Maica lui Dumnezeu, ca fiind pururea fecioara, ca fiind mai cinstita decat heruvimii si decat serafimii si ca fiind Sf. Fecioara Maria, care este mai presus decat toti sfintii, care este chipul ascultarii, care este chipul smereniei si care este chipul dragostei. Despre Maica Domnului vorbesc Scripturile Vechiului Testament inca de la izgonirea primilor oameni din rai, pentru ca nevoind Dumnezeu sa lase omenirea fara nadejdea mantuirii, i-a proorocit lui Adam ca va trimite un rascumparator care se va naste dintr-o femeie, care va zdrobi capul sarpelui, adica al ispititorului si femeia aceasta nu avea sa fie alta decat Maica lui Dumnezeu’. In cuvantul de invatatura, PS Varsanufie Prahoveanul a explicat si de ce este atat de important sa o cinstim pe Sfanta Fecioara Maria:’Pe Maica Domnului, care este mare facatoare de minuni, care este Maica orfanilor, care este ocrotitoarea calugarilor, care este ocrotitoarea copiilor si a mamelor, deopotriva, si a noastra, a tuturor, pentru ca nu avem un marturisitor si un rugator inaintea Tronului Preasfintei Treimi mai aprins decat Maica Domnului. Ea, care se roaga neicetat pentru neamul omenesc, ea care marturiseste si mijloceste pentru noi, ea care, totdeauna, inaintea Fiului ei Cel iubit, pe care L-a purtat in pantece noua luni, se roaga asa cum s-a rugat si pentru cei din Cana Galileii. Maica Domnului ne invata pe noi ca sa fim smeriti, asa cum ea a fost smerita, pentru ca atunci cand ingerul Domnului i-a vestit ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu, nu s-a intrebat cum se va face aceasta, ci numai s-a mirat si, apoi, plina de smerenie si de ascultare a spus: ‘Fie mie dupa cuvantul tau’!
Concluziile Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae” despre pandemie, izolare și isihie
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași a organizat în perioada 11-13 mai 2022 cea de a 9-a ediție a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”. Evenimentul a reunit specialiști în știință și teologie din țară și străinătate.…
La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor
Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”. Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…
Sihăstria Putnei: Arhiepiscopul Calinic îl va pomeni pe IPS Pimen la doi ani de la trecerea la Domnul
La doi ani de la trecerea la Domnul, Arhiepiscopul Pimen va fi pomenit vineri, 20 mai, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor. Slujba de comemorare va fi oficiată începând…
Corul de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” al Patriarhiei Române a concertat la Ateneul Român (Video)
Corul de Copii și Tineret „Symbol – Jean Lupu” al Patriarhiei Române, dirijat de Dr. Luminița Guțanu Stoian, a concertat marți la Ateneul Român. Au fost interpretate 16 lucrări, de varietate tematică și stilistică, dintre…
Federația Filantropia, prezentă la Adunarea Generală Eurodiaconia din Bruxelles
Federația Filantropia a avut reprezentanți la Adunarea Generală a Organizației Eurodiaconia, în Bruxelles, eveniment desfășurat pentru prima oară dupa cei doi ani de pandemie, în perioada 11-13 mai 2022. Eurodiaconia este o rețea de 57…