PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, implineste 71 de ani

PS Timotei s-a nascut la 4 iunie 1936, la Timisoara. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, a facut apoi studii de teologie in Franta si Elvetia, in anul 1972 obtinand titlul de doctor in teologie la Bucuresti. Intre 1961 – 1968 a fost secretar eparhial la Episcopia Aradului si apoi la Arhiepiscopia Timisoarei. In perioada 1968 – 1975 a fost vicar administrativ la Arhiepiscopia Timisoarei, iar in 1999, PS Timotei a primit titlul de Doctor honoris causa al Universitatilor din Arad si Petrosani. La 8 februarie 1976 a fost hirotonit intru arhiereu ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar in 1984, PS Timotei a fost ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului. In cei 23 de ani de episcopat, PS Timotei s-a remarcat printr-o activitate deosebita, mai ales in plan educativ-cultural, dupa cum ne-a mentionat pr. Vasile Pop, consilier cultural al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: ‘Activitatea PS Sale exceleaza in latura culturala prin faptul ca PS Sa este autorul unor valoroase lucrari, este conferentiar la Facultatea noastra de Teologie, la catedra de Istorie Bisericeasca Universala, el este acela care a revigorat invatamantul teologic aradean, reinfiintand Facultatea de Teologie, Seminarul Teologic aradean, Seminarul Teologic Liceal Monahal, toate aceastea fiind aduse la viata in Episcopia Aradului datorita acestei dimensiuni culturale a PS Episcop Timotei. Insa, PS Sa se adauga la sirul ierarhilor Aradului care au fost persoane de certa vocatie ecumenica’.

De asemenea, parintele consilier Vasile Pop ne-a evidentiat si activitatea administrativ bisericeasca a PS Timotei Seviciu: ‘PS Timotei este si un excelent chiversinitor al administratiei eparhiale, in cuprinsul eparhiei rasarind zeci de biserici in timpul arhipastoririi PS Sale, toate acestea fiind incununate in mod fericit cu edificarea Catedralei episcopale care este visul de veac al vladicilor Aradului’.

Nu in ultimul rand, parintele consilier Vasile Pop ne-a spus si cum a fost sarbatorit astazi PS Episcop Timotei: ‘In prima parte a zilei, PS Sa s-a recules la Catedrala episcopala, asistand la Sf. Liturghie, iar ora 12.00 a oferit o agapa ostenitorilor de la Centrul eparhial, preotimii din municipiu si judet, cu participarea oficialitatilor judetene si locale’.

Intru multi si fericiti ani, Prea Sfintite Parinte!

Comentarii Facebook


Știri recente