PS Timotei s-a nascut la 4 iunie 1936, la Timisoara. Este licentiat al Facultatii de Teologie din Bucuresti si a urmat studii de teologie in Franta si Elvetia. In anul 1972 a obtinut titlul de Doctor in Teologie. In anii 1960 si 1961, PS Timotei a fost profesor la Seminarul Teologic din Caransebes. Intre 1961-1968 a fost secretar eparhial la Episcopia Aradului si apoi la Arhiepiscopia Timisoarei, iar intre anii 1968-1975 a fost vicar administrativ la Arhiepiscopia Timisoarei. In anul 1999, PS Timotei a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Arad si Petrosani. La 8 februarie 1976 a fost hirotonit ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar la 2 decembrie 1984 a fost intronizat ca Episcop al Aradului. Cu aceasta ocazie, PS Episcop Timotei ne-a marturisit unele din gandurile Sale: ‘Am incercat sa continui o traditie in toata lucrarea ce a fost savarsita aici. Am reusit sa reinnodam firul culturii teologice cu profesori care au fost vestiti, buni duhovnici. O data cu victoria revolutiei romane s-au infiintat multe manastiri, multe scoli, iar treburile gospodaresti au mers prin ravna preotilor si s-au realizat foarte multe si in aceasta directie. Intre toate amintesc, mai ales, finisarea la Catedrala noua, adica am ajuns pana la lucrari de finisare dupa ’89, dar ea a fost proiectata din 1936’.
Arhiepiscopul Ioachim a sfințit centrul social-filantropic al Parohiei Sascut Sat
Arhiepiscopul Ioachim a sfințit sâmbătă noul așezământ social-filantropic al Parohiei Sascut Sat – Schineni din județul Bacău. Centrul va fi dedicat în principal activităților educative cu tinerii, precum lecții de pian și orgă, dar și…
Arhiepiscopul Sucevei: Vă recomand să vi-i alegeți pe sfinți de prieteni, pentru că ei nu vă vor trăda niciodată
„V-aș recomanda să vi-i alegeți pe sfinți de prieteni, pentru că ei nu vă vor trăda niciodată”, le-a spus duminică Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor credincioşilor de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. În predica sa din…
Credința românilor, care a rodit sfinți, e cea mai de preț comoară, pe care nimeni nu ne-o poate lua: PS Varlaam
Pentru români, creștinismul nu este doar o etichetă, ci un mod de viață, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul duminică, la hramul Mănăstirii „Duminica Sfinților Români” din Capitală: „Această bogăție infinită și neprețuită, pe care…
6 ani de la Sfântul și Marele Sinod: A mărturisi dreapta credință cu smerenie și iubire creștină
Duminică se împlinesc șase ani de la încheierea Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a reunit în Insula Creta ierarhii a zece din cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale. Atât înainte, cât și după…
În Duminica Sfinților Români, Patriarhul Daniel îi omagiază pe părinții și bunicii creștini
În Duminica Sfinților Români îi cinstim pe toți sfinții români știuți și neștiuți, a spus Patriarhul Daniel, care a menționat și o categorie surprinzătoare de sfinți români: „Mulțimea sfinților credincioși mireni, mulțimea mamelor, taților, bunicilor…