PS Sofian Brasoveanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania si Europa Centrala, implineste astazi varsta de 36 de ani. PS Sa s-a nascut la data de 22 iulie 1970, in satul Bacel, judetul Covasna, din botez primind numele de ‘Gheorghe’. In perioada 1984-1988 a urmat cursurile Liceului Industrial Nr. 2 din Sfantu Gheorghe, sectia filologie-istorie, doi ani mai tarziu, 1990, la data de 27 februarie, intrand ca frate la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, pentru ca la 20 aprilie 1993 sa fie tuns monah cu numele de ‘Serafim’ in obstea aceleiasi manastiri. In anul 1993 a fost hirotonit diacon, si apoi preot, pentru ca in perioada 1992-1996 sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu. Incepand cu decembrie 1995 si pana in iunie 1998 a fost bursier al Facultatii Catolice de Teologie din Chur (Elvetia), iar in perioada octombrie 1999 – aprilie 2003 a facut studii la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii ‘Aristotelis’ din Tesalonic, Grecia. La data de 11 mai 2002 a fost ales episcop vicar de catre plenul Adunarii eparhiale a Mitropoliei pentru Germania si Europa Centrala, la propunerea IPS Mitropolit Serafim Joanta, iar la 3 iulie 2002 a primit confirmarea alegerii de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si hotararea pentru schimbarea numelui din ‘Serafim’ in ‘Sofian’, cu titulatura ‘Brasoveanul’. La 11 mai 2003 a fost hirotonit ca episcop in Catedrala din Nürnberg, Germania, de catre PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un numeros sobor de ierarhi si preoti, in prezent PS Sa fiind insarcinat cu probleme pastoral-culturale si cu grija fata de tinerii ortodocsi romani din cadrul Mitropoliei pentru Germania si Europa Centrala.
Pr. Alexandru Baltagă va fi canonizat. A pierit în lagăr la 80 de ani pentru că votase Unirea Basarabiei cu România
Părintele Alexandru Baltagă a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse…
A fi pro-viață înseamnă a fi pro-Hristos: Școala de vară „Viitorul este pro-viață” continuă cu modulul pentru studenți
Unul din cei 19 participanți la modulul pentru studenți al Școlii de vară „Viitorul este pro-viață” a declarat că a fi pro-viață înseamnă a fi pro-Hristos. Anul acesta, programul este organizat pentru prima dată cu…
Situația din satele colindate de noi este mai dură decât ne-o arată știrile: Organizator Tabăra din pridvorul satului
Responsabilul Taberei din pridvorul satului a transmis pentru Basilica.ro, la jumătatea proiectului, câteva impresii cu care a rămas luând contact cu viața tinerilor de la sate. „Sute de zile de tabere, mii de kilometri parcurși,…
PS Macarie în satul natal: Maica Domnului ne acoperă cu acoperământul ei cel luminos și tămăduitor
Preasfințitul Părinte Macarie a slujit duminică la biserica din satul natal, Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud. Episcopul Europei de Nord le-a vorbit credincioșilor despre nevoia românilor de pretutindeni de a se reîntâlni mereu acasă și despre ajutorul…
Episcopul Covasnei și Harghitei: Iisus Hristos este Pâinea Vieții. El ne hrănește aici, pentru dincolo
Preasfințitul Părinte Andrei a vorbit duminică la Catedrala din Miercurea Ciuc despre simbolistica înmulțirii pâinilor și a peștilor, făcând o paralelă la Împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Ierarhul a menționat că minunea săvârșită…