PS Petroniu Salajanul – noul episcop al Salajului

BIOGRAFIE:

Petroniu (Petru din botez) Florea, s-a nascut in 30. 11. 1965, in localitatea Tg-Mures, judetul Mures, din parintii Florea Traian si Florea Fira (ca al 8-lea dintre cei 9 copii ai familiei). Cursurile scolii primare, gimnaziul si prima treapta de liceu le-a urmat in Tg-Mures. Intre anii 1983-1988 a fost elev al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. In iulie 1988 a dat examen de admitere la Institutul Teologic Ortodox din Sibiu si a fost declarat admis. Din septembrie 1988 pana in iunie 1989 si-a satisfacut stagiul militar, ca soldat cu termen redus, intr-o unitate militara din Lugoj, judetul Timis. In anul universitar 1989-1990 a urmat cursurile anului I ale Institutului Teologic Ortodox din Sibiu. In octombrie 1990 s-a transferat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca (nou infiintata), pe care a absolvit-o in iunie 1993. Teza de licenta cu titlul: „Moise la interferenta realitatii istorice si a reflectiilor patristice” a sustinut-o in sesiunea iunie 1993, obtinand nota 10.00, iar ca medie generala a celor patru ani de facultate a avut 9,67. In anul universitar 1993-1994 a urmat cursuri de greaca moderna, in cadrul sectiei de Filologie, a Facultatii de Filozofie din Universitatea Aristotel, Tesalonic, Grecia, pe care le-a absolvit cu calificativul „exceptional”. Intre iunie 1994 – decembrie 1998 a fost doctorand al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Tesalonic. In timpul anilor de studii in Grecia a fost de trei ori in misiune crestina la Calcutta, in India, unde a predat elemente generale de invatatura crestina ortodoxa, crestinilor ortodocsi de acolo. In 15. 12. 1998 si-a sustinut teza de doctorat cu titlul: „Literatura patrologica romaneasca in secolul XX”, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Tesalonic, obtinand calificativul: „exceptional”. In 15. 01. 1999 a depus juramantul de doctor in teologie, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Tesalonic. In 04. 02. 1999 a dat examen si a fost admis ca preparator la disciplinele: Catehetica, Omiletica si Practica Pedagogica, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia.

In 10. 04. 1999 a fost hirotonit diacon. In noaptea Sfintelor Pasti din 11. 04. 1999 a fost hirotonit preot celibatar pe seama catedralei arhiepiscopale din Alba-Iulia. In vara anului 1999 a predat la Calcutta, in India, cursuri aprofundate de teologie ortodoxa, preotilor ortodocsi din Bengalul de Vest. La data de 04. 06. 2000 a primit distinctia de iconom stavrofor. In 27. 06. 2000 a fost tuns in monahism de Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop Andrei de Alba Iulia, fiind inchinoviat la catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia, care are regim de manastire, schimbandu-i-se numele din Petru, in Petroniu. In aceeasi zi a fost ridicat la rangul de protosinghel.

In sesiunea de lucru din 12. 09. 2000, la propunerea Preasfintitului Parinte Episcop Ioan al Oradiei, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales arhiereu vicar al Eparhiei Oradiei. In 14. 09. 2000, Inalt Preasfintitul Parinte Arhiepiscop Andrei de Alba Iulia l-a hirotesit arhimandrit.

In 01. 10. 2000 a fost hirotonit si instalat arhiereu vicar al Eparhiei Oradiei, cu titulatura de Salajanul. Hirotonia a avut loc in „Biserica cu luna” din Oradea. In anul 2001, Ministerul Educatiei Nationale din Romania i-a echivalat diploma de doctor in teologie. Intre anii 2002-2005 a predat cursuri de „Formare duhovniceasca” la Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii din Oradea. Din noiembrie 2003 este reprezentantul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in Comisia Mixta Internationala de Dialog Teologic Ortodox – Catolic, iar din noiembrie 2005 este membru in Comitetul Coordonator al acestei Comisii.

In calitate de arhiereu vicar a sfintit piatra de temelie pentru 26 biserici, a tarnosit 60 lacasuri de cult, a resfintit 92 de biserici, a hirotonit 125 diaconi, 119 preoti si un arhiereu (bineinteles in sobor). Ca ierarh a efectuat vizite pastorale, misionare si ecumenice in diverse tari ale lumii, precum: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Chile, Franta, Germania, Grecia, Italia, Mexic, Noua Zeelanda, Portugalia, Statele Unite ale Americii si Turcia. A efectuat peste 800 de vizite pastorale si canonice in parohiile din Eparhie. A sustinut un numar mare de conferinte in Eparhie si in afara acesteia. A acordat numeroase interviuri la televiziune, radio si presa.

PARTICIPARI LA CONFERINTE, SIMPOZIOANE SI INTALNIRI IN TARA SI PESTE HOTARE:

In februarie 1991 a participat la Canberra, Australia, la cea de-a 7-a adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, fiind reprezentantul studentilor Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si membru al delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane. Tema generala a acestei adunari a fost: „Vino, Sfinte Duh – reinnoieste intreaga creatie”.

Intre 1994 – 1999 a fost de patru ori in misiune crestina la Calcutta si in Bengalul de Vest, India.

In luna septembrie 2002 a participat la cel de-al treilea congres international organizat de Patriarhia Ecumenica in insula Leros, Grecia, cu tema: „Ortodoxia si lumea”.

In luna aprilie 2003 a luat parte la Bad Segeberg, Germania, la consultatia „Despre cooperare in misiune”, organizata de Conferinta Bisericilor Europene, Consiliul Bisericilor din America Latina si Consiliul Ecumenic al Bisericilor, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Romane.

Tot in luna aprilie a anului 2003 a participat la Universitatea din Oradea la simpozionul „Crestinismul pe teritoriul vechii Dacii in mileniul I”, organizat de Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii oradene cu conferinta: „Inceputurile vietii crestine la «gurile Dunarii»”.

In luna mai 2003 a luat parte la Universitatea din Oradea la sesiunea de comunicari stiintifice: „Byzance après Byzance” organizata de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Oradea, Facultatea de Istorie din Oradea, Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea si Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Bihorului si Salajului, prilejuita de comemorarea a 550 de ani de la caderea Constantinopolului sub turci, cu conferinta: „Sfantul Munte Athos inainte si dupa caderea Constantinopolului sub turci”.

In aceeasi luna a anului 2003 a participat la Roma, la simpozionul: „Slujirea petrina”, organizat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestine, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Romane.

In perioada 24 – 26 septembrie 2003 a luat parte la Padova, Italia, la colocviul ecumenic international al episcopilor ortodocsi si catolici, cu tema: „Biserica si societatea”, organizat de Episcopia Romano Catolica de Padova, in colaborare cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei si cu Episcopia Romano Catolica de Iasi, ca membru al delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane.

In zilele de 26-27 aprilie 2004 a participat la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Alba Iulia la simpozionul international «Spiritualitate si consumism in Europa unita» cu conferinta: „Pentru o «biografie dogmatica» a consumismului”.

In luna octombrie 2004 a luat parte la Tesalonic, Grecia, la cea de-a opta consultatie dintre Biserica Ortodoxa si Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) si Partidele Democrate din Parlamentul European, cu tema: „Construirea Europei prin reconciliere si cooperare”, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Romane.

In perioada 09 – 15 mai 2005 a participat la Atena, Grecia, la cea de-a 13-a conferinta internationala despre misiune si evanghelizare, cu tema: „Vino, Sfinte Duh, vindeca si reconciliaza” organizata de Consiliul Ecumenic al Bisericilor, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Romane.

In zilele de 12-13 septembrie 2005 a participat la Constantinopol (Istambul-Turcia) la intalnirea delegatilor Bisericii Ortodoxe in Comisia Mixta Internationala de Dialog Teologic Ortodox – Catolic, ca reperezentant al Bisericii Ortodoxe Romane.

In perioada 04 – 07 decembrie 2005 a luat parte la Volos, Grecia, la simpozionul international „Rolul Bisericilor din tarile balcanice in Europa extinsa” organizat de Mitropolia de Dimitrias si Almyros, ca delegat al Bisericii Ortodoxe Romane si a sustinut conferinta: „Mostenirea duhovniceasca a tarilor balcanice si rolul Bisericilor din aceste tari in Europa Unita”.

In zilele de 13 – 16 decembrie 2005 a participat la Roma, Italia, la intalnirea Comitetului Coordonator al Comisiei Mixte Internationale de Dialog Teologic Ortodox – Catolic.

In perioada 18-25 septembrie 2006 a luat parte la Belgrad, Serbia, la intalnirea Comisiei Mixte Internationale de Dialog Teologic Ortodox – Catolic.

CARTI PUBLICATE:

– „Opera exegetica a Sfantului Maxim Marturisitorul”, Editura Academos, Tg-Mures, 1998, 160 p.;

– „Virtutile la Parintii Filocalici”, Editura Universitatii din Oradea, 2001, 329 p.;

– „Icoana ortodoxa”, Editura Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului, 2002, 259 p.;

– „Calea mantuirii”, Editura Episcop Nicolae Popovici, 2003, 278 p.;

– „Cuvintele Domnului”, Editura Episcop Nicolae Popovici, 2004, 313 p.;

– „Alesii lui Dumnezeu”, Editura Episcop Nicolae Popovici, 2005, 245 p.;

– „Merinde pentru suflet”, Editura Episcop Nicolae Popovici, 2006, 337 p.;

– „Nestemate din comoara credintei”, Editura Episcop Nicolae Popovici, Oradea, 2007, 301 p.

– In anul 2003 a elaborat Pastorala Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la Duminica Ortodoxiei.

ARTICOLE PUBLICATE:

– „Vino, Sfinte Duh”, in cotidianul muresan «Cuvantul liber», din 25. 04. 1991;

– „De la Eden la Paradis”, in revista «Logos» a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, nr. 1/1991;

– „India: Sharing is divine”, in revista americana «Orthodox Christian Mission Center», nr. 2/1994;

– „Misterul mortii”, in «Credinta Ortodoxa», revista Facultatii de Teologie Ortodoxa din Alba-Iulia, nr. 2/1999;

– „Incursiune in absolut”, in «Legea Romaneasca», Revista de cultura religioasa a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, nr. 3/1999;

– „Suferinta – cruce pe calea mantuirii”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/1999;

– „Crearea omului la Sfintii Parinti”, in «Credinta Ortodoxa», nr. 1/2000;

– „Sfintii Ingeri”, in «Legea Romaneasca», nr. 1/2000;

– „Intruparea Cuvantului, plan vesnic al lui Dumnezeu”, in «Credinta Ortodoxa», nr. 2/2000;

– „Ratacirile acestui veac”, in «Legea Romaneasca», nr. 2/2000;

– „Odihna lui Dumnezeu”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2000;

– „Intruparea Fiului lui Dumnezeu si mantuirea omului”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/2000;

– „Acatistul invierii Domnului”, in «Legea Romaneasca», Revista de cultura religioasa a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului, nr. 1/2001;

– „Profesia”, in «Legea Romaneasca», nr. 2/2001;

– „Iubirea lui Dumnezeu fata de om”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2001;

– „Intoarcere spre trecut”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2001;

– „Icoana nasterii Domnului”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/2001;

– „Criza Romaniei de astazi este materiala sau spirituala?”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/2001;

– „Geniul cel bun”, in «Grai maramuresean si marturie ortodoxa», Volum omagial dedicat Preasfintitului Episcop Justinian Chira al Maramuresului si Satmarului la implinirea varstei de 80 de ani, Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, Baia Mare, 2001;

– „Anii omului” in «Legea Romaneasca», nr. 1/2002;

– „Moment aniversar la Oradea: 200 de ani de la nasterea lui Emanuil Gojdu”, in «Legea Romaneasca», nr. 1/2002;

– „Icoanele invierii Domnului”, in «Legea Romaneasca», nr. 2/2002;

– „Iubirea lui Dumnezeu, suport al intregii existente”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2002;

– „Imparatia cerurilor”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/2002;

– „Invierea Domnului Hristos”, in «Legea Romaneasca», nr. 1/2003;

– „Pacatul clevetirii”, in «Legea Romaneasca», nr. 1/2003;

– „Frecventarea bisericii”, in «Legea Romaneasca», nr. 2/2003;

– „Sfantul Munte Athos”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2003;

– „Iisus Hristos, Dumnezeu si om intr-un ipostas”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/2003;

– „Parintele Dumitru Staniloae si Filocalia”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/2003;

– „Samarinenii”, in «Legea Romaneasca», nr. 1/2004;

– „Credinta” in «Legea Romaneasca», nr. 2/2004;

– „Inceputurile vietii crestine la «gurile Dunarii»”, in «Legea Romaneasca», nr. 2/2004;

– „Pentru o «biografie dogmatica» a consumismului”, in volumul «Spiritualitate si consumism in Europa unita», Editura Reintregirea, Alba Iulia, 2004;

– „Puterile ingeresti si Sfanta Liturghie”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2004;

– „Sfantul Stefan al romanilor”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2004;

– „Istoria nasterii Domnului Hristos”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/2004;

– „Icoana, caracteristica a spiritualitatii ortodoxe”, in volumul «Biserica in misiune; Patriarhia Romana la ceas aniversar», Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti 2005;

– „Praznicul Buneivestiri”, in «Legea Romaneasca», nr. 1/2005’

– „Luca si Cleopa pe drumul Emausului”, in «Legea Romaneasca», nr. 2/2005;

– „Sfanta Cruce”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2005;

– „Mila”, in «Legea Romaneasca», nr. 4/2005;

– „Pacatul”, in «Legea Romaneasca», nr. 1/2006;

– „Urcusul duhovnicesc”, in «Legea Romaneasca», nr. 2/2006;

– „Sfintii si animalele”, in «Legea Romaneasca», nr. 3/2006;

– „Mostenirea duhovniceasca a Tarilor Balcanice si rolul Bisericilor din Balcani in Europa Unita” in «Legea Romaneasca», nr. 4/2006.

Comentarii Facebook


Știri recente