PS Petroniu Salajanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Oradei, implineste maine 40 de ani

PS Petroniu s-a nascut la data de 30 noiembrie 1965, la Targu Mures. A urmat studiile la Institutul Teologic de Grad Univesitar din Sibiu si la Institutul Teologic de Grad Univesitar din Cluj. De asemenea, este doctor in teologie, titlu obtinut in Grecia, la Tasalonic. A fost hirotonit arhiereu la 1 octombrie 2000. In cei 5 ani de arhipastorire, PS Petroniu a desfasurat o intensa activitate atat pe plan bisericesc cat si pe plan ecumenic si publicistic. Cateva dintre realizarile PS Petroniu in plan bisericesc ne-au fost prezentate de catre parintele Alexandru Mazgan, consilier cultural al Episcopiei Oradei: ‘In calitate de arhiereu vicar a sfintit temeliile a 22 de biserici, a tarnosit 53 de locasuri de rugaciune, a resfintit 81 de biserici si a hirotonit 102 diaconi si 95 de preoti si a participat la sfintirea de noi arhierei ai Bisericii Ortodoxe Romane’.

Parintele consilier ne-a vorbit si despre participarea PS Petroniu Salajanul la manifestarile internationale cu caratcer ecumenic: ‘PS Petroniu Salajanul a efectuat numeroase vizite pastorale si misionare in tari precum Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Chile, Franta, Germania, Grecia, Italia, Mexic, Noua Zeelanda, Portugalia, Turcia, SUA s.a.m.d. De asemenea, in aceasta perioada, PS Petroniu a participat la numeroase simpozioane si congrese internationale organizate de Patriarhia Ecumenica. De asemenea, a participat la Conferinta Bisericilor Europene, la Consiliul Bisericilor din America Latina si Consiliul Ecumenic al Bisericilor. In luna mai, 2003, a participat la Roma, la simpozionul intitulat ‘Slujirea petrina’ organizat de Consiliul Pontifical pentru promovarea unitatii crestine in calitate de delegat al Bisericii Ortodoxe Romane. De asemenea, in septembrie 2003 a luat parte la Padova, in Italia, la coloviul ecumenic international al episcopilor ortodocsi si catolici cu tema ‘Biserica si societatea’. Din noiembrie 2003, PS Petroniu este reprezentantul Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in Comisia mixta internationala de dialog teologic ortodox-catolic, iar din noiembrie 2005 este membru in Comitetul coordonator al acestei comisii’.

De asemenea, parintele Alexandru Mazgan, consilier cultural al Episcopiei Oradei, ne-a prezentat si cele mai importante lucrari scrise de catre PS Petroniu Salajanul: ‘PS Petroniu a publicat cinci carti: ‘Virtutile la Parintii filocalici’, aparuta in anul 2001 la editura Universitatii din Oradea, apoi, in 2002, a publicat lucrarea ‘Icoana ortodoxa’ aparuta la editura Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradei, Bihorului si Salajului, in anul 2003 a publicat cartea ‘Calea mantuirii’, lucrare aparuta la editura ‘Episcop Nicolae Popovici’ din Oradea, in anul 2004 a publicat lucrarea ‘Cuvintele Domnului’ lucrare aparuta la editura ‘Episcop Nicolae Popovici’ din Oradea, iar anul acesta a publicat lucrarea ‘Alesii lui Dumnzeu’ tot la editura ‘Episcop Nicolae Popovici’ din Oradea. De asemena, PS Petroniu a publicat zeci de studii si de articole in revistele de specialitate, in revistele noastre bisericesti si, de asemenea, este ancorat in slujirea Episcopiei noastre alaturi de PS nostru Episcop Ioan Mihaltan’.

Comentarii Facebook


Știri recente