PS Marc Nemteanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, implineste astazi varsta de 48 de ani. PS Sa s-a nascut la data de 11 mai 1958, la Paris, unde si-a facut si studiile primare, gimnaziale si liceale, la Colegiul ‘Massillon’. Incepand cu anul 1975, a urmat cursurile Facultatii de Arhitectura din Paris pe care le-a terminat in anul 1981. In aceasta perioada a studiat si la Institutul de Urbanism din Paris, din cadrul Universitatii Paris VIII, al carui licentiat a devenit in anul 1980. Pana in anul 1990 a profesat ca arhitect. Desi romano-catolic, in ianuarie 1987 s-a convertit la Ortodoxie. In urma unei vizite la Manastirea Sihastria, in anul 1991, dupa o discutie de cateva minute cu marele duhovnic parintele Paisie Olaru, a hotarat sa se calugareasca. Un an mai tarziu, avea sa fie primit in obstea acestei manastiri. A fost hirotonit intru ierodiacon la data de 9 septembrie 1992, si hirotonit intru ieromonah la 20 august 1994, de catre IPS Mitropolit Daniel. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi in anul 1995, iar un an mai tarziu a revenit in Franta, dedicandu-se activitatii misionare. In anul 2005, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ridicarea arhim. Marc Alric la treapta de arhierieu. Hirotonia intru arhiereu a avut loc pe data de 7 mai 2005, in Biserica ‘Sfintii Arhangheli’ din Paris. Slujba a fost oficiata de catre IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, IPS Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, PS episcop vicar Siluan Marsilianul si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului.
Pr. Alexandru Baltagă va fi canonizat. A pierit în lagăr la 80 de ani pentru că votase Unirea Basarabiei cu România
Părintele Alexandru Baltagă a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse…
A fi pro-viață înseamnă a fi pro-Hristos: Școala de vară „Viitorul este pro-viață” continuă cu modulul pentru studenți
Unul din cei 19 participanți la modulul pentru studenți al Școlii de vară „Viitorul este pro-viață” a declarat că a fi pro-viață înseamnă a fi pro-Hristos. Anul acesta, programul este organizat pentru prima dată cu…
Situația din satele colindate de noi este mai dură decât ne-o arată știrile: Organizator Tabăra din pridvorul satului
Responsabilul Taberei din pridvorul satului a transmis pentru Basilica.ro, la jumătatea proiectului, câteva impresii cu care a rămas luând contact cu viața tinerilor de la sate. „Sute de zile de tabere, mii de kilometri parcurși,…
PS Macarie în satul natal: Maica Domnului ne acoperă cu acoperământul ei cel luminos și tămăduitor
Preasfințitul Părinte Macarie a slujit duminică la biserica din satul natal, Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud. Episcopul Europei de Nord le-a vorbit credincioșilor despre nevoia românilor de pretutindeni de a se reîntâlni mereu acasă și despre ajutorul…
Episcopul Covasnei și Harghitei: Iisus Hristos este Pâinea Vieții. El ne hrănește aici, pentru dincolo
Preasfințitul Părinte Andrei a vorbit duminică la Catedrala din Miercurea Ciuc despre simbolistica înmulțirii pâinilor și a peștilor, făcând o paralelă la Împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Ierarhul a menționat că minunea săvârșită…