PS Lucian Lugojanul se va afla in mijlocul sinistratilor si in noaptea de Inviere

Precipitatiile abundente din ultima saptamana au afectat 145 de localitati din sapte judete – potrivit unui ultim bilant facut public astazi de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Cele mai afectate judete au fost Timis, Caras-Severin, Hunedoara si Arad. Au fost distruse sau avariate 2.500 de case si anexe gospodaresti, 20 de hectare de teren arabil, 753 de fantani si 71 de obiective economice. A fost necesara evacuarea a peste 3.700 de cetateni, ale caror locuinte au fost luate de ape.

Totodata, au fost distruse partial sau total 340 de poduri si podete, numeroase drumuri nationale, judetene si comunale, 23 de diguri de aparare. PS Lucian Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei care a vizitat citeva dintre localitatile calamitate, ne-a spus ca sunt numerose comune aproape acoperite de ape in care se poate ajunge doar cu barca: ‘Inchipuiti-va un lac de 25 de Km patrati si localitati inghitite de apa. Drumurile sunt blocate. Aseara am fost comuna Poieni, o comuna cu 1300 de locuitori, care a ramas o insula, casele se darama, si nu se poate ajunge acolo decat cu masini foarte mari sau cu barca pentru ca pe alocuri apa are o adancime de 2 metri.’

In localitatile inundate numarul persoanelor evacuate din locuinte il depasteste pe cel al personelor care pot ramane la casele lor. O situatie dramatica in care autoritatile se preocupa in primul rand de salvarea vietilor omenestii. Pentru ajutorarea sinistratilor din sud-vestul tarii in eparhiile din intreaga tara a inceput deja stringerea de fonduri. Colectele vor fi organizate in Biserici timp de aproape doua saptamini, pina in Duminica Tomei. de asemenea, si institutiile statului au anuntat diverse masuri de ajutorare a persoanelor afectate de inundatii. Astfel, Ministerul Sanatatii a autorizat trimiterea de medicamente si materiale sanitare in zonele respective. In urma acestei decizii, in judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara vor ajunge peste 13.000 de doze de vaccin, medicamente si dezinfectanti. Si Ministerul Mediului va solicita maine deblocarea unor fonduri in valoare de 156 de miliarde de lei pentru ajutorarea sinistratilor din vestul tarii, iar prefectura Capitalei a infiintat un punct de colectare unde cetatenii pot face donatii.

Bucurestenii pot contribui si cu sume de bani prin intermediul conturilor speciale deschise la Banca Comerciala Romana.

Referitor la ajutorarea sinistratilor din SV tarii, PS Lucian Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei face apel la toate persoanele de buna credinta sa contribuie financiar sau material. PS sa a facut un apel ca cei care au posibilitati sa asigure transportul acestor ajutoare in zonele calamitate si a adresat un mesaj de incurajare familiilor afectate.

PS Lucian Lugojanul se va afla in mijlocul sinistratilor si in noaptea de Inviere. PS sa va oficia slujba de inviere in localitatea Poieni din judetul Timis, slujba care va fi transmisa in direct de Pro TV.

Comentarii Facebook


Știri recente