PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, implineste maine 54 de ani

PS Ioan Selejan s-a nascut la 16 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor. In anul 1990 a absolvit cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna, din Sibiu, iar in perioada 1991 – 1994 a facut studii de teologie biblica la Ierusalim. In 1994, a fost numit Superior al Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim si Iordan si reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului. A fost hirotonit in treapta de arhiereu la data de 20 iulie 1994, ca Episcop al Covasnei si Harghitei. Despre personalitatea PS Ioan ne-a vorbit parintele Teodor Bijec, secretar eparhial: ‘PS Episcop Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei, este un om harazit de Dumnezeu cu alese daruri si calitati puse in slujba Bisericii si a neamului romanesc. Ca ierarh s-a implicat profund in viata religioasa si cea publica a celor doua judete ale Eparhiei noastre si ne este tuturor pilda prin traiul sau auster si plin de rugaciune. Inzestrat cu o rabdare exemplara, o modestie autentica si o bunatate desavarsita, ierarhul nostru manifesta o responsabilitate sporita si o viziune integratoare asupra marilor probleme ale credinciosilor Episcopiei noastre in perspectiva mileniului III’.

Parintele Teodor Bijec, secretar eparhial al Episcopiei Covasnei si Harghitei, ne-a vorbit si despre activitatile desfasurate de catre PS Ioan incepand din 1994 si pana in prezent: ‘In perioada 1994-2005, deci pana anul acesta, ca Episcop al Covasnei si Harghitei a trimis o seama de tineri din cele doua judete ale Eparhiei la studii de teologie si Seminar. A hirotonit si instalat preoti pentru toate parohiile vacante din Episcopie. Pana in anul 2000, a avut peste 120 de santiere reprezentand constructii de biserici si manastiri noi, de restaurari de biserici si manastiri, a infiintat si reactivat o seama de manastiri si schituri din Eparhia noastra. De asemenea, a restaurat mai multe scoli din Eparhia noastra. S-a implicat, ca om al Bisericii, in mai multe probleme sociale, a organizat Centrul ecleziastic de documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’, in municipilul Sf. Gheorghe, si Centrul Cultural ‘Miron Cristea’, din municipiul Miercurea Ciuc. A fondat publicatia religioasa a Eparhiei, ‘Grai Romanesc’, si a tiparit in anul 1995 o prima micromonografie a Episcopiei, in sase limbi, si a participat la mai multe conferinte internationale, din tara si din strainatate’.

Despre personalitatea PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, care maine implineste varsta de 54 de ani, ne-a vorbit si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului: ‘PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, s-a dovedit a fi un ierarh care a stiut sa fie acelasi pentru toti si diferit pentru fiecare. A stiut sa ridice pe culmi inalte exemplul cum sa facem pastoratie in Eparhiile celelalte pe care le avem misionare, din tara si de peste hotare. De aceea, PS Ioan a aratat acolo ca Ortodoxia poate fi o alternativa a vietii noastre pe care o parcurgem de zi cu zi, vietii secularizate si, totodata, ca Ortodoxia este si misionara, nu este o Ortodoxie care propovaduieste ceva interiorizat, si iata ca PS Ioan aproape ca nu-l gasim niciodata la Centrul eparhial, ci este permanent ca un pelerin’.

Comentarii Facebook


Știri recente