PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, implineste 55 de ani

PS Ioan Selejan s-a nascut la 16 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor. In anul 1990 a absolvit cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu, iar perioada 1991-1994 a facut studii de teologie biblica la Ierusalim. In 1994, a fost numit superior al Asezamintelor romanesti de la Ierusalim si Iordan si reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului. A fost hirotonit in treapta de arhiereu la data de 20 iulie 1994, ca episcop al Covasnei si Harghitei. Mai multe detalii despre viata PS Sale am aflat de la parintele Teodor Bijec, secretar eparhial al Episcopiei Covasnei si Harghitei: ‘PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, s-a nascut la 16 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani, judetul Bihor. A absolvit Liceul ‘Constantin Brancusi’ din Oradea, promotia 1971, si Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti, promotia 1976. In anul 1980 a intrat ca vietuitor la Manastirea Lainici, in anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar in anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu, fiind hirotonit preot in acelasi an, la data de 15 august. Intre anii 1990-1994 a fost staret al Manastirii Lainici, iar din 1991 si pana in 1994 a urmat cursurile Institutului Biblic din Ierusalim si a efectuat studii de doctorat, studii biblice, egiptologie si orientale. In anul 1994 a fost superiorul Asezamintelor romanesti de la Ierusalim, de unde a fost chemat in tara pentru ocuparea functiei de episcop. La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc, l-a ales ca intaistatator al nou infiintatei Episcopii a Covasnei si Harghitei, cu sediul la Miercurea Ciuc. La sarbatoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul din data de 20 iulie 1994, la Manastirea ‘Sf. Ilie’ din Toplita, judetul Harghita, ctitorie a patriarhului Miron Cristea, s-a savarsit hirotonia intru arhiereu a PS Sale, iar la 25 septembrie 1994 a avut loc instalarea la Miercurea Ciuc’.

Parintele Teodor Bijec, secretar eparhial al Episcopiei Covasnei si Harghitei, ne-a vorbit si despre activitatile desfasurate de catre PS Ioan, incepand din 1994 si pana in prezent: ‘In cei 12 ani de episcopat a acordat o atentie deosebita repararii, restaurarii si construirii unor noi biserici si manastiri, scolarizarea unor preoti din zona, incadrarea cu preoti a tuturor parohiilor, asigurarea unor conditii bune pentru familiile preotilor si chiar locuri de munca pentru sotiile acestora. Ajutat de experienta din tinerete, nu de putine ori PS Ioan a fost arhitect sau inginer, economist sau chiar muncitor. Toate santierele de constructii, restaurari si reparari de biserici, manastiri, case parohiale si scoli din cele doua judete ale Episcopiei noastre, au fost vizitate de zeci de ori de PS Sa, cunoscand in amanunt toate problemele legate de aceste lucrari. Rezultatele sunt pe masura eforturilor: majoritatea bisericilor din cele doua judete sunt reparate si restaurate, au preoti destonici, incat viata a intrat pe aceste meleaguri intr-o normalitate spirituala si liturgica. Spirit al strategiei misionare a Bisericii Ortodoxe Romane pe aceste meleahuri romanesti greu incercate de istorie, ca om al rugaciunii, cu o experienta monastica dobandita de-a lungul anilor in cunoscutele manastiri din Oltenia si din Tara Sfanta, PS Ioan a sustinut si sprijinit si monahismul. Daca la venirea Sa in eparhia nou infiintata functiona doar Manastirea ‘Sf. Ilie’ din Toplita si Manastirea ‘Doamnei’ Moglanesti, astazi eparhia are alte 8 manastiri si schituri’.

La acest moment aniversar, parintele Teodor Bijec a adresat si un mesaj de felicitare PS Ioan: ‘Ceea ce trebuie sa facem acum e multumirea adusa lui Dumnezeu pentru faptul ca a randuit pastorirea acestui vrednic ierarh si un prinos de cinstire pe care intreg clerul si credinciosii Episcopiei Covasnei si Harghitei il aducem PS Parinte Episcop Ioan, pentru stradaniile pe care le-a facut ca si aceasta parte de tara sa marturiseasca peste neguri de vremi despre transmiterea frumusetilor Ortodoxiei cu o frumoasa rodire spirituala. Ii dorim, asa cum de altfel ne si rugam in Sf. Liturghie, ca Domnul Dumnezeu sa-L daruiasca Sfintelor Sale Biserici in pace, intreg, cinstit, sanatos, indelungat in zile, drept invatand cuvantul adevarului, ca om harazit de Dumnezeu cu darul de a fi un adevarat ctitor de ortodoxie aici, in Carpati’.

Intru multi si fericiti ai, Prea Sfintite Parinte!

Comentarii Facebook


Știri recente