PS Gherasim Putneanul a trecut la cele vesnice noaptea trecuta la cateva minute dupa ora 12.00.

Prea Sfintitul Gherasim Putneanul – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor a trecut la cele vesnice noaptea trecuta la cateva minute dupa ora 12.00.

Prea Sfintitul Episcop vicar Gherasim Putneanul a slujit ani la rand la prima biserica din piatra din Moldova, Biserica ‘Sfantul Nicolae’ de la Manastirea Bogdana si multi dintre cei care l-au cunoscut spun ca nu este o coincidenta faptul ca Prea Sfintia Sa s-a mutat la Domnul tocmai de sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae.

Parintele Arhimadrit Timotei Aioanei – Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor ne-a oferit mai multe amanunte despre viata Prea Sfintitului Gherasim Putneanul: ‘Fiu al tinutului Falticeni, Prea Sfintitul intru fericita pomenire Episcop vicar Gherasim Putneanul a vazut lumina zilei in localitatea Ciumulesti, din parintii Constantin si Maria, oameni foarte evlaviosi care l-au invatat taina bisericii si a lucrarii celor sfinte. Din tinerete a intrat in manastire, ucenicind mai intai la Schitul Boureni care tinea de Manastirea Neamt. Dupa implinirea obligatiilor militare, a intrat in marea obste a Manastirii Neamt. Dupa ucenicia de la Manastirea Neamt, dupa absolvirea studiilor teologice de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de pe langa Manastirea Neamt si de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, Ieromonahul, pe atunci, Gherasim a devenit profesor de Tipic si Liturgica la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de pe langa Manastirea Neamt si egumen la Schitul Vovidenia. De asemenea, a fost egumen la Manastirea Neamt si staret la Manastirea Putna, cu rodnica si lunga staretie in perioada cea mai grea a regimului comunist (1962-1977): construirea mai multor chilii, amenajarea casei staretiale si a Muzeului care adapostea piese importante din trecutul manastirii – Tetraevangheliarul, broderii foarte insemnate-. Prin randuiala lui Dumnezeu, in anul 1977, Arhimandritul Gherasim a fost chemat la slujirea arhiereasca. Ca Arhiereu vicar la Arad si apoi la Buzau, Prea Sfintitul Gherasim a lucrat cu multa ravna in ogorul Bisericii. In urma cu 12 ani, Prea Sfintitul Gherasim a revenit in tinuturile natale slujind ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Prea Sfintitul Gherasim a scris foarte mult in ceea ce priveste randuiala liturgica a Bisericii, fiind unul din marii cunoscatori si implinitori ai randuielilor bisericesti, manastiresti. Vladica Gherasim a trait intreaga viata cu folos.’

Parintele Arhimandrit Melchisedec Velnic – staretul Manastirii Putna si Exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor ne-a vorbit despre o parte din realizarile Prea Sfintitului Gherasim Putneanul in perioada in care a fost staret la Manastirea Putna: ‘Prea Sfintitul Gherasim a fost staret al Manastirii Putna in perioada 1962 – 1 iulie 1977. Din timpul staretiei Prea Sfintiei Sale au ramas lucruri foarte frumoase care dainuie pana in zilele de astazi si care vor dainui cat timp va exista Manastirea Putna. Biserica mare a Manastirii Putna a fost pregatita pentru a fi impodobita cu fresca interioara din timplul staretiei Prea Sfintiei Sale, pastrandu-se un dosar cu lucrarile de restaurare.’

Parintele Arhimandrit Clement Haralam – Exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si staretul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ din Iasi l-a cunoscut foarte bine pe Prea Sfintitul Episcop vicar Gherasim Putneanul. Parintele Arhimandrit Clement Haralam ne-a spus cata importanta acorda Prea Sfintitul Gherasim randuielilor bisericesti si a subliniat atasamentul Prea Sfintitului fata de Manastirea Putna: ‘Prea Sfintitul Gherasim Putneanul a fost cel mai mare tipicar, adica cunostea foarte bine Tipicul si randuielile bisericesti inca din timpul cand se afla la Manastirea Bogdana. Multe slujbe le stia pe de rost. Bucuria cea mai mare a Prea Sfintiei Sale este Manastirea Putna.’

Trecerea la cele vesnice a Prea Sfintitului Gherasim Putneanul la varsta de 80 de ani a adus in sufletele tuturor celor care l-au cunoscut multa durere, insa cu totii stiu ca Prea Sfintitul va continua sa le fie aproape si de acum incolo.

Prea Sfintitul Gherasim Putneanul va fi inmormantat joi, 9 decembrie 2004, orele 11.00, la Manastirea Camarzani din judetul Suceava.

Vesnica lui pomenire!

Biografie

PREA SFINTITUL GHERASIM PUTNEANUL

S-a nascut la data de 30.05.1924 in localitatea Bogdanesti – Suceava. In anul 1957 este licentiat in Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. In perioada 1957-1959 a fost profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de pe langa Manastirea Neamt. Intre anii 1962-1977 a fost staretul Manastirii Putna. La data de 27.06.1977 a fost ales Arhiereu vicar al Episcopiei Aradului, pentru ca in anul 1985 sa devina Arhiereu vicar al Episcopiei Buzaului. In anul 1992 a devenit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Comentarii Facebook


Știri recente