PS Gherasim Cristea a implinit astazi venerabila varsta de 90 de ani.

Prea Sfintitul Gherasim Cristea – Episcopul Ramnicului s-a nascut la data de 14 noiembrie 1914, in localitatea Muntenii Buzaului, judetul Ialomita,primind din botez numele Gheorghe. In primavara anului 1934, a intrat in monahism la Manastirea Cernica, iar in 1940 a fost hirotonit ierodiacon si mai apoi preot.

In anul 1948 a obtinut Diploma de licentiat in Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Dupa 36 de ani de viata monahala, Episcopul Chesarie l-a cerut pe monahul Gherasim Sfantului Sinod ca Arhiereu Vicar, la Eparhia Dunarii-de-Jos, cu titulatura de Constanteanul. Aici a slujit timp de 4 ani,impulsionand munca cultural-misionara si gospodareasca la parohiile din Episcopie.

In toamna anului 1975, la data de 16 octombrie, la cererea Prea Sfintitului Episcop Iosif Gafton al Ramnicului si al Argesului, in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ales ca Arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului, cu titulatura de Pitesteanul.

In ziua de 30 septembrie 1984, prin votul Colegiului Electoral al Bisericii Ortodoxe Romane, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Ramnicului si Argesului, fiind inscaunat de catre Inalt Prea Sfintitul Nestor Vornicescu – Mitropolitul Olteniei la data de 2 decembrie 1984.

In plan administrativ-gospodaresc, colaborand eficient cu Comisia Nationala a Patrimoniului Cultural si cu factorii de conducere din unitatile economice, a contribuit la consolidarea si restaurarea majoritatii asezamintelor de cult care fac prestigiul acestei zone: Manastirile Cozia, Turnu, Stanisoara, Hurezi, Bistrita, Dintr-un Lemn, Brancoveni, Surupatele; Schiturile Ostrov, Cornet, Iezer si inca multe altele.

Activitatile Prea Sfintitului Gherasim s-au concretizat in anii din urma prin construirea din temelii a Centrului Cultural-Religios ‘Sfantul Ierarh Antim Ivireanul’ si a unei Cantine Sociale la sediul Sfintei Episcopii.

De asemenea, la propunerea Prea Sfintiei Sale, din anul 1999, Municipiul Ramnicu Valcea si-a ales ca ocrotitor spiritual pe Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul, la a carui praznuire participa an de an distinsi oaspeti, ierarhi si oficialitati, preoti si credinciosi.

Membru activ al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Sfintitul Episcop Gherasim al Ramnicului a fost ales incepand din data de 22 mai 2000 ca loctiitor de Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, pana la 22 octombrie 2000, data cand a fost ales si inscaunat ca Mitropolit Inalt Prea Sfintitul Teofan.

Sa traiti intru Multi Ani, Prea Sfintite Parinte!

Comentarii Facebook


Știri recente