PS Eftimie, episcopul Romanului, implineste 92 de ani

Cu acest prilej, la Catedrala episcopala din Roman a fost oficiata astazi o slujba de Te-Deum, dupa care a fost elogiata personalitatea PS Sale. Originar din localitatea Hangu, judetul Neamt, PS Eftimie Luca s-a nascut la data de 9 noiembrie 1914. A fost tuns in monahism la Manastirea Ciolanu, a fost staret al Manastirii Bistrita, judetul Neamt, apoi la Manastirea ‘Sf. Ioan cel Nou de la Suceava’. In 13 decembrie 1971 a fost ales vicar al Eparhiei Romanului si Husilor cu titlul de ‘Barladeanul’, iar 7 ani mai tazriu, in 20 aprilie, a fost ales episcop de Roman. PS Eftimie se bucura de o apreciere deosebita, atat in randul ierarhilor, cat si in randul credinciosilor, dupa cum ne-a spus PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului: ‘PS Eftimie este decanul de varsta al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, cunoscut in randul Sfantului Sinod, in randul preotilor din Eparhia Romanului prin faptul ca foarte multi preoti din aceasta eparhie sunt hirotoniti de catre PS Sa, intrucat PS Eftimie a pastorit pe scaunul de la Roman mai bine de 30 de ani. Este apreciat potrivit calitatilor pe care i le-a dat Dumnezeu si pe care a stiut sa le multiplice de-a lungul vietii sale arhipastoresti si de-a lungul vietii sale pastoral-misionare in Eparhia Romanului. Cand se vorbeste de el ne revine in imagine icoana unui ierarh bland. De altfel, i se spune si cel bun, intrucat el a avut o bunatate deosebita, uneori debordanta, si aceasta a marcat pe fiecare preot, pe fiecare credincios, pe fiecare comunitate cu care a intrat in comuniune si in colaborare’.

PS Ioachim Bacauanul ne-a vorbit si despre cateva dintre domeniile de activitate misionara pe care s-a axat PS Eftimie de cand a fost ales episcop al Romanului: ‘El s-a axat mult pe administratie. A facut o administratie deosebita, intrucat in timpul sau nu au fost probleme mari in cadrul Eparhiei Romanului. A fost o perioada si pastor al Eparhiei Husilor, insa eparhia fiind foarte intinsa el a avut o activitate deosebita, dar a stiut sa acopere cu multa demnitate fiecare latura a activitatii pastoral-misionare. Dupa 1990 s-a axat si pe latura monahala. Daca inainte de 1990 nu era nici o manastire in Eparhia Romanului, dupa 1990 PS Sa a dat binecuvantare sa se reorganizeze vechile manastiri desfiintate abuziv pe timpul comunismului. Totodata, a dat binecuvantare sa se organizeze alte manastiri noi. La ora acuala avem in Eparhia Romanului 27 de manastiri si schituri in care isi duc viata peste 450 de calugari si calugarite’.

Intru multi si fericiti ani, Prea Sfintite Parinte!

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…