PS Dr. Laurentiu Streza este noul Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului

Colegiul Electoral Bisericesc reunit astazi la Palatul Patriarhiei din Capitala, sub presedintia PF Parinte Patriarh Teoctist, a ales noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. Cum a decurs intrunirea de astazi si ce ierarh a fost ales titular al Scaunului vacant de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, am aflam de la parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘Noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului este PS Dr. Laurentiu Streza. Colegiul Electoral Bisericesc intrunit la Palatul Patriarhiei sub presedintia PF Parinte Patriarh Teoctist l-a ales pe PS Laurentiu Streza ca noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, insa a fost nevoie de un al doilea tur de scrutin, pentru ca in urma primului tur nici unul dintre candidati nu a intrunit jumatate plus unul din numarul electorilor prezenti, si atunci a fost nevoie de un al doilea tur de scrutin in urma caruia PS Laurentiu Streza a fost ales Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului’.

Parintele consilier Constantin Stoica ne-a vorbit si despre procedura de validare a votului de astazi, precum si despre instalarea noului Mitropolit al Ardealului: ‘Urmeaza ca maine, in cadrul sedintei Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, sa fie validata aceasta alegere a Colegiului Electoral Bisericesc, iar in 13 noiembrie, in Catedrala mitropolitana din Sibiu, PF Parinte Patriarh Teoctist va instala pe noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului’.

PS Dr. Laurentiu Streza s-a nascut la data de 12 octombrie 1947, in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov, ca fiu al unor buni crestini ortodocsi si ucenici ai marelui parinte duhovnic Serafim Popescu, de la Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus. Intre anii 1965-1969 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, fiind unul dintre cei mai buni studenti ai acestei institutii de invatamant ortodox. Dupa absolvirea facultatii s-a casatorit cu Eugenia Stanciu, asistenta medicala, si a avut cinci copii. In anul 1969 a fost hirotonit preot in parohia Lisa (Fagaras). Intre anii 1970 – 1973 a urmat cursurile de doctorat in Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucuresti, Sectia Practica, iar zece ani mai tarziu a urmat cursurile Institutului Ecumenic de la Bossey, dar si ale Facultatii de Teologie a Universitatii din Fribourg (Elvetia). Doi ani mai tarziu a obtinut titlul academic de doctor in Teologie cu teza: „Botezul in diferite rituri liturgice crestine“. La data de 4 iulie 1996, vaduv fiind, Colegiul Electoral al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales si chemat la episcopat. Cateva zile mai tarziu a fost calugarit cu numele de Laurentiu la Manastirea Sambata de Sus. La 11 august 1996 a fost hirotonit si instalat ca episcop al Episcopiei Caransebesului. In cadrul Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, PS Laurentiu i-a fost acordata prerogativa de presedinte al Comisiei de canonizare a sfintilor.

Comentarii Facebook


Știri recente