PS Daniil Stoenescu, episcop loctiitor al Episcopiei Ortodoxe Romane a Varsetului, s-a nascut la data de 23 septembrie 1957, in satul Hatagel, din comuna Densus, judetul Hunedoara. A absolvit in anul 1977 cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Caransebes, iar in anul 1982 pe acelea ale Institutului Teologic Universitar din Sibiu, luandu-si licenta in Teologie la disciplina Patrologie. Intre anii 1982 – 1985 a urmat cursurile postuniversitare pentru doctorat la Institutul Teologic Ortodox din Bucuresti, sectia Teologie Istorica – Patrologie, iar in luna februarie 1988 a sustinut examenul aprofundat pentru doctorat in acelasi institut. In perioada 1993 – 1996 a fost bursier al Bisericii Ortodoxe din Grecia la Facultatea de Teologie a Universitatii din Tesalonic; si-a sustinut teza de doctorat in octombrie 1996 cu lucrarea ‘Invataturi dogmatice in Apophthegmata Patrum’. A intrat in monahism la 25 martie 1984, la Manastirea Hodos-Bodrog din cadrul Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului, fiind hirotonit preot pe seama acestei manastiri la 1 aprilie 1984. Din anul 1991 este cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad, disciplina Patrologie si Literatura Postpatristica. Din aprilie 1986 pana in septembrie 1996 a slujit ca preot duhovnic la Manastirea Prislop (Silvasu de Sus – Hunedoara). De la aceasta din urma data a slujit ca preot la biserica monument istoric (cea mai veche din Romania) de la Densus. A publicat studii si articole de specialitate in revistele si periodicele bisericesti. In anul 1999 a ctitorit Schitul ‘Schimbarea la Fata’ din Muntii Retezat. Este invatacelul marelui duhovnic Pr. Arsenie Boca (1910 – 1989) al carui mormant din cimitirul Manastirii Prislop este, de 11 ani, un loc de pelerinaj pentru credinciosi din toata tara, care sunt incredintati ca vin aici sa se atinga de crucea unui viitor sfant al Bisericii Ortodoxe Romane. La data de 1 aprilie 2001 a fost hirotonit arhiereu.
Preoții și mirenii din episcopiile Maramureșului și Sălajului participă la cursuri de prim-ajutor
Asociația Părinți Salvatori susține luna aceasta cursuri de prim-ajutor în mai multe biserici ortodoxe din Episcopia Maramureșului, la sediul Protopopiatului Zalău și la Parohia Gherla III. Primul curs a fost la Parohia Ciocotiș. În 14…
La Suceava a fost oficiată Slujba Parastasului pentru victimele Covid-19. IPS Pimen, printre cei pomeniţi
Victimele pandemiei de coronavirus au fost pomenite miercuri în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava. Liturghia şi Slujba Parastasului au fost oficiate de mai mulţi clerici din cadrul Arhiepiscopiei. „Ne-am rugat pentru…
Episcopul vicar Benedict Bistriţeanul a fost premiat de Universitatea Babeș-Bolyai
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a decernat luni, 1 martie 2021, în cadrul unei ceremonii online, premiile de excelență pentru activitatea de înaltă ținută academică desfășurată în anul 2020, informează Mitropolia Clujului. Printre cei evidenţiaţi s-a numărat…
În Marea Britanie, preoţii lucrează în IT, construcţii, inginerie, livrări, depozite. Părintele Andrei, în livrări
Părintele Andrei Dosoftei, preot în Scoția pentru românii din Aberdeen, Dundee, Inverness şi zonele limitrofe, a vorbit la Știrile TVR despre situația clericilor în societatea britanică. „Prima experienţă cu scoţienii a fost interesantă. Ţin minte…
Premierul Georgiei condamnă „atacul fără precedent” împotriva Patriarhului Ilia și Bisericii Ortodoxe
Prim-ministrul Georgiei Irakli Garibashvili și-a exprimat admirația față de Patriarhul-Catolicos Ilia al II-lea și a dezaprobat calomniile aduse în spațiul public la adresa Bisericii Ortodoxe. Premierul Georgiei s-a întâlnit marți cu Preafericitul Părinte Ilia la…