PS Corneliu, Episcopul Hușilor, la 11 ani de arhierie

La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, aniversează 11 ani de arhierie. Cu acest prilej vor fi sfințite noua Reședință episcopală și paraclisul din interior închinat Sfinților Sfințiți Mucenici Corneliu Sutașul și Ciprian al Cartaginei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Evenimentul va fi marcat la Catedrala episcopală din Huși prin oficierea Sfintei Liturghii de către PS Corneliu împreună cu Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul de slujitori vor face parte clericii din Administrația eparhială, părinții protoierei din cele cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și duhovnici ai mănăstirilor din județul Vaslui, slujitori ai Catedralei episcopale și alți invitați.

Sfințirea noii Reședințe episcopale și a paraclisului

Manifestările prilejuite de sărbătorirea a 11 ani de arhierie a Preasfințitului Părinte Corneliu vor debuta cu sfințirea noii Reședințe episcopale și a Paraclisului ‘Sfinții Sfințiți Mucenici Corneliu Sutașul și Ciprian al Cartaginei’ aflat în această clădire. Lucrările la noua Reședință episcopală au început în luna septembrie a anului 2009, la inițiativa Preasfințitului Părinte Corneliu, fiind de o necesitate urgentă, mai ales că Episcopia Hușilor nu mai dispunea, după reînființarea ei din anul 1996, de o reședință adecvată destinată ierarhului. După Sfânta Liturghie, PS Corneliu va lansa Calendarul creștin-ortodox pentru anul 2011, editat de Centrul eparhial Huși, precum și Cartea de rugăciuni și învățături de credință, apărută în această lună în condiții grafice de excepție, prin purtarea de grijă a Ierarhului de la Huși.

PS Corneliu, repere biografice

Preasfințitul Părinte Corneliu a fost hirotonit arhiereu la data de 21 noiembrie 1999, cu titulatura de Bârlădeanul, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. La evenimentul de acum 11 ani au mai participat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Sofronie, Episcopul Oradiei, și vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareș, fost episcop al Hușilor în perioada 1996-2009. Din soborul de slujitori prezenți la acel eveniment au mai făcut parte și arhimandritul Sebastian Pașcanu, actualul Episcop al Slatinei și Romanaților, dar și arhidiaconul Ciprian Spiridon, actualmente Episcop-vicar Patriarhal. Hirotonia Preasfinției Sale în treapta arhieriei s-a desfășurat în Catedrala episcopală din Huși, după ce cu o seară înainte, în aceeași catedrală, s-a savârșit slujba ipopsifierii sau chemării la arhierie de către IPS Teodosie, IPS Casian și vrednicul de pomenire episcop Ioachim Mareș. Preasfințitul Părinte Corneliu a fost tuns în monahism în Catedrala Episcopiei Hușilor în data de 21 noiembrie 1997, a doua zi a fost hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie, ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. În Eparhia Hușilor a activat mai întâi ca profesor de seminar și consilier cultural la Centrul eparhial. În anul 1998 a fost numit de către PS Episcop Ioachim al Hușilor vicar administrativ al Eparhiei și tot la propunerea PS Ioachim, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999. La 27 octombrie 1999 a fost ales arhiereu-vicar al Episcopiei Hușilor, cu titulatura de Bârlădeanul. În urma trecerii la cele veșnice a vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareș, pe 24 aprilie 2009, ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au ales, prin vot secret, la data de 18 iunie 2009, pe Preasfințitul Arhiereu-vicar Corneliu Bârlădeanul ca Episcop al Hușilor. Slujba de întronizare a Preasfințitului Corneliu, ca Episcop al Hușilor, a fost oficiată de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în data de 29 iunie 2009, de hramul Catedralei episcopale, în prezența unui sobor impresionant de ierarhi, preoți și credincioși.

Sărbătoarea oficială a Preasfințitului Părinte Corneliu este în ziua de 29 iunie, data întronizării în demnitatea de eparhiot al Episcopiei Hușilor. Preasfinția Sa a preluat scaunul chiriarhal al Episcopiei Hușilor cu dorința fierbinte de continuare a misiunii în spiritul apostolic al înaintașilor Preasfinției Sale, care strălucesc prin viața și faptele lor și care au marcat o pagină luminoasă în istoria Bisericii noastre. Pe lângă implicarea personală în slujirea celor săraci, dorința Preasfinției Sale este de a înnoi și câștiga sufletele celor peste 450.000 de locuitori ai acestor ținuturi pentru împărăția cerurilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…