PS Ciprian Campineanul a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea Plumbuita din Bucuresti

PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat slujba Sf. Liturghii la Manastirea Plumbuita din Bucuresti. In cadrul cuvantului rostit, PS Ciprian Campineanul a vorbit despre personalitatea Sf. Ioan Botezatorul in ipostaza de ultim prooroc al Vechiului Testament: ‘El a fost proorocit inca din Vechiul Testament de catre un mare prooroc, Isaia, ca fiind glasul celui ce striga in pustie. Este ultimul prooroc al Vechiului Testament si este puntea de legatura intre Vechiul si Noul Legamant, Sf. Ioan Botezatorul, care a mai fost numit si ‘inger al Legamantului celui Nou’. In limba greaca, ‘inger’ inseamna ‘trimis’, ‘vestitor’. Sf. Ioan Botezatorul a fost un inger al Legamantului, un prevestitor al Legamantului adus de Mantuitorul Iisus Hristos. De aceea, este reprezentat in multe icoane cu aripi, caci era ingerul prevestitor al Imparatiei lui Dumnezeu, al Evangheliei Mantuiorului Iisus Hristos’.

In continuare, PS Ciprian Campineanul a prezentat credinciosilor chipul virtuos al Sf. Ioan Botezatorul, asa cum este reflectat in Sf. Evanghelie: ‘Sf. Ioan Botezatorul se caracterizeaza prin doua mari virtuti: in primul rand, smerenia lui, smerenie pe care avea sa o dovedeasca in timpul vietii sale, in fata Mantuitorului Iisus Hristos, si ne aducem aminte ca atunci cand il intrebau oamenii daca nu cumva este el Hristosul, Mesia, el a spus ca nu. Era intransigent cu cei din jurul sau, cu sine si cu cei care traiau o viata de pacat si nu s-a sfiit sa-l mustre chiar si pe regele Irod Antipa. Smerenia o scoatem in evidenta in primul rand, iar in al doilea rand devotamentul sau fata de Dumnezeu. Era constient de misiunea care i-a fost incredintata de Dumnezeu, ca este alesul lui Dumnezeu ca sa pregateasca calea Mantuitorului Iisus Hristos spre sufletele noastre’.

De asemenea, in cadrul cuvantului rostit in cadrul Sf. Liturghii, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a vorbit credinciosilor despre sfaturile si poruncile pe care Sf. Ioan Botezatorul ni le-a dat peste timp si noua, celor din secolul al XXI-lea: ‘Daca astazi ar aparea aievea Sf. Ioan Botezatorul aici, ce credeti ca ne-ar spune? La ce ne-ar indemna? Asa cum i-a indemnat si pe contemporanii sai: sa fiti oameni buni, sa fiti oameni cinstiti, sa fiti onesti, sa fiti muncitori, sa lucrati pentru a va castiga cu cinste painea dvs. si sa dati si celor lipsiti, sa faceti milostenie, sa cercetati Biserica lui Dumnezeu, sa pregatiti calea lui Dumnezeu spre sufletele voastre. Am fost botezati in numele Sf. Treimi si suntem crestini, dar de multe ori ne comportam poate mai rau decat paganii din antichitate, caci si aceia cunosteau binele si raul in virtutea legii naturale, dar noi, care am fost cercetati de Dumnezeu si am devenit ucenicii Lui cand am fost pecetluiti pe frunte cu pecetea Duhului Sfant, prin Taina Sf. Mirungeri, noi am devenit crestini si purtam numele lui Hristos. Ce inseamna aceasta? Ca avem o responsabilitate si ca trebuie sa constientizam aceasta responsabilitate de a ne trai viata asa cum ne-a invatat Hristos si cum anticipase Sf. Ioan Botezatorul, caci multe invataturi pe care avea sa le propovaduiasca Mantuitorul fusesera deja propovaduite si de Sf. Ioan Botezatorul’.

Comentarii Facebook


Știri recente