PS Calinic, episcopul Argesului si Muscelului, implineste 63 de ani

PS Calinic s-a nascut la 6 iunie 1944 in satul Cracaul-Negru, comuna Cracaoani, judetul Neamt. A urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt si a fost tuns in monahism la 31 decembrie 1972, de fostul mitropolit al Ardealului, IPS Antonie Plamadeala. A fost staret al Manastirii Sinaia, apoi al Manastirii Cernica, iar in toamna anului 1985, la 30 septembrie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului, cu titlul de ‘Argeseanul’. La 27 septembrie 1990, Adunarea Nationala Bisericeasca l-a ales, prin vot secret, episcop titular al Episcopiei Argesului si Teleormanului. O data cu reorganizarea Episcopiei Alexandriei si Teleormanului, in 1996, PS Calinic a ramas episcop al Argesului si Muscelului. PS Calinic a desfasurat in decursul anilor o activitate complexa. Printre realizarile deosebite se numara ridicarea de noi biserici, consolidarea si restaurarea unor manastiri-monumente istorice. In acest sens, pr. Nicolae Branzea, vicar al Episcopiei Argesului si Muscelului, ne-a amintit cateva amanunte despre activitatea din perioada in care PS Calinic a fost arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului si Argesului: ‘A desfasurat activitate in cele trei judete componente ale eparhiei, unde au avut loc si s-au desfasurat lucrari de consolidare si restaurare a zeci de manastiri si biserici-monumente istorice, unele din ele suferind din cauza cutremurului din 1977 avarii si pagube destul de mari. Increderea si binecuvantarea date de Dumnezeu nu l-au parasit niciodata, incat curajul sau a fost atat de mare, incat sunt lucrari care in acea perioada foarte greu se puteau desfasura’.

De asemenea, parintele vicar Nicolae Branzea ne-a mentionat si activitatea PS Calinic desfasurata in demnitatea de episcop al Argesului si Teleormanului si apoi ca episcop al Argesului si Muscelului: ‘Activitatea PS Sale se desfasoara pe toate planurile intr-o armonie aparte. Este cel care se straduieste sa reinfiinteze noi manastiri, incat astazi Eparhia Argesului este una infloritoare avand biserici noi in constructie, avand biserici care se restaureaza, avand doua Seminarii Teologice, avand o Facultate de Teologie care functioneaza’.

PS Calinic a desfasurat si o bogata activitate culturala, fiind prezent la cele mai importante manifestari organizate in cadrul eparhiei si publicand numeroase lucrari de teologie si istorie. ‘PS Parinte Episcop Calinic este membru al Uniunii Scriitorilor, pentru ca el a inteles, avand resedinta la Curtea de Arges, unde a fost prima capitala a Tarii Romanesti si prima mitropolie, unde si-a gasit loc de cinstire Sf. Mucenita Filofteia, sa aduca si o contributie personala, prin aceea ca este un ierarh carturar’.

In final, pr. Nicolae Branzea, vicar al Episcopiei Argesului si Muscelului, a adresat cateva urari PS Calinic, cu prilejul implinirii celor 63 de ani de viata: ‘Cu aceasta ocazie ii uram ca bunul Dumnezeu sa ii binecuvinteze in continuare viata si lucrarea, sa fie in permanenta in purtarea de grija a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, iar Sf. Mucenita Filofteia sa mijloceasca rugaciuni pentru a-i da putere in continuare ca sa ne pastoreasca cu aceeasi dragoste si responsabilitate ca si pana acum. In numele credinciosilor, a clerului si a echipei de lucru de la Cancelaria eparhiala, ii uram PS Sale sa ne traiasca intru multi ani’.

Intru multi si fericiti ani, Prea Sfintia Voastra!

Comentarii Facebook


Știri recente