PS Calinic, episcopul Argesului si Muscelului, implineste 62 de ani

PS Calinic s-a nascut la 6 iunie 1944 in satul Cracaul-Negru, comuna Cracaoani, judetul Neamt. A urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt si a fost tuns in monahism la 31 decembrie 1972. A fost staret al Manastirii Sinaia, apoi al Manastirii Cernica, iar in toamna anului 1985, la 30 septembrie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales arhiereu vicar la Episcopia Ramnicului si Argesului, cu titlul de ‘Argeseanul’. La 27 septembrie 1990, Adunarea National Bisericeasca, intrunita in Colegiul Electoral l-a ales, prin vot secret, episcop titular al Episcopiei Argesului si Teleormanului. O data cu reorganizarea Episcopiei Alexandrei si Teleormanului, in 1996, PS Calinic a ramas episcop al Argesului si Muscelului. PS Calinic a desfasurat in decursul anilor o activitate complexa. Printre realizarile deosebite se numara ridicarea de noi biserici, consolidarea si restaurarea unor manastiri-monumente istorice. Mai multe detalii in acest sens ne-au fost oferite de catre parintele Dan Obrocea, consilier bisericesc al Eparhiei Argesului si Muscelului: ‘In perioada 1985-1990, cand a fost impreuna lucrator cu PS Gherasim al Ramnicului in trei judete – Arges, Valcea si Olt – a desfasurat o vasta lucrare administrativ-gospodareasca, fiind promotorul, sfatuitorul si ctitorul marilor lucrari de restaurare si consolidare, sau reinfiintare a unor manastiri si parohii, restaurari si amenajari a zeci de biserici. PS Calinic a desfasurat o activitate continua, infiintand si renfiintand peste 200 de parohii si 5 protoierii. De asemenea, s-au infiintat si reinfiintat un numar de 24 de manastiri si schituri care s-au adaugat la cele existente. Prin activitatea sa neobosita, a vizitat zi de zi santierele si parohiile care erau in lucru cu dorinta sa de a sfatui pe preoti si pe credinciosi ca fiecare comunitate ortodoxa sa aiba o biserica a lor’.

PS Calinic a infiintat importante institutii de invatamant teologice si s-a preocupat totodata de actiunile social-caritative. PS Sa a desfasurat si o bogata activitate culturala, fiind prezent la cele mai importante manifestari organizate in cadrul eparhiei si publicand numeroase lucrari de teologie si istorie. Parintele consilier Dan Obrocea ne-a spus ca ‘activitatea PS Sale s-a incununat si cu infiintarea Facultatii de Teologie de la Pitesti, ‘Sf. Mucenita Filofteia’, si a doua Seminarii Teologice: unul la Curtea de Arges si altul la Campulung Muscel. In toata aceasta activitate nu a fost neglijata nici asistenta sociala, unde purtarea de grija pentru cei batrani si in suferinta a fost materializata prin construirea de asezaminte, cum este cel de la Manastirea Valeni, sau de orfani, si pentru cei care sunt neajutorati. Coordonator in numele Eparhiei Argesului si Muscelului, este autor al mai multor lucrari de teologie sau de istorie, studiile si articolele Sale fiind studiate cu multa bucurie si cu atentie deosebita de catre preotii si credinciosii argeseni. Pastrator al dreptei credinte, a sadit cuvantul Mantuitorului in sufletele credinciosilor prin predicile rostite in fiecare duminica si sarbatoare, sau cu alte prilejuri, prin pastoralele adanci si intelepte trimise parohiilor si manastirilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…