PS Ambrozie va fi instalat duminica in scaunul de episcop al Giurgiului

Ceremonia intronizarii va avea loc in cadrul Sfintei Liturghii oficiata la Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Giurgiu de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Cu acest prilej, vor fi citite gramata mitropolitana de instalare si decretul prezidential de recunoastere in functia de episcop de Giurgiu. Detalii despre programul acestor ceremonii am aflat de la parintele Nedelea Caramizaru, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Giurgiu: ‘PF Parinte Patriarh Teoctist, insotit de inalti ierarhi ai Bisericii noastre, va poposi la Giurgiu. Inca de sambata, 8 aprilie, la orele 18.00, va fi intampinat de oficialitati, preoti, credinciosi. La intrarea in municipiul Giurgiu, in semn de bun venit, se va face deplasarea la Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’, care va deveni Catedrala episcopala, pentru slujba Vecerniei. PF Sa, impreuna cu soborul de ierarhi, va ramane peste noapte la resedinta episcopala a nou infiintatei episcopii a Giurgiului. Duminica, 9 aprilie, se va porni de la resedinta episcopala, pe la orele 09.00, in procesiune pana la Catedrala, unde se va derula Sf. Liturghie urmata de momentul cel mai emotionant, intronizarea PS Ambrozie in scaunul de episcop al nou infiintatei episcopii a Giurgiului. Sunt asteptati la aceasta bucurie duhovniceasa ierarhi din strainatate, dar si pelerini din toata tara’.

PS Ambrozie a fost ales in scaunul de episcop al Giurgiului de catre Colegiul Electoral Bisericesc in ziua de 8 februarie 2006. PS Sa este primul episcop al acestei episcopii infiintate in anul 2000. Parintele Nedelea Caramizaru ne-a amintit si despre contextul infiintarii Eparhiei Giurgiului: ‘Este o bucurie duhovniceasca, si pentru cler, si pentru credinciosi. Aceasta idee a infiintarii unei noi episcopii i-a venit in gand PF Parinte Patriarh Teoctist cu multi ani in urma, cam prin anul 1952, cand PF Sa a venit la o biserica recunoscuta aici, Biserica Eroilor din Giurgiu, la o conferinta preoteasca, si vazand cat de apropiati sunt credinciosii fata de Biserica, cat de atasati sunt, inca de atunci S-a gandit ca ar fi bine ca in cetatea Giurgiului sa se aseze o data un scaun vladicesc, si aceasta dorinta a PF Sale se implineste in zilele acestea’.

Cu prilejul ceremoniei de intronizare a PS Ambrozie, PF Parinte Patriarh Teoctist va primi din partea primarului Lucian Iliescu distinctia de Cetatean de Onoare al municipiului Giurgiu. Intreaga ceremonie de la Catedrala din Giurgiu va fi transmisa, in direct, de catre postul de radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente