PS Ambrozie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat astazi Sf. Liturghie la Biserica ‘Sf. Grigorie Palama’, din Bucuresti

Cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist, PS Ambrozie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Biserica ‘Sfantul Grigorie Palama’, paraclisul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Cu acest prilej, PS Sa a prezentat mesajul adresat de PF Parinte Patriarh Teoctist atat profesorilor cat si studentilor. Cu detalii, PS Ambrozie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal: ‘Ceea ce spunea Parintele Patriarh in mesajul pe care l-am citit astazi va conferi prezentului demnitatea unui veac al mantuirii care se intalneste cu vesnicia. Viitorul este o prefigurare a eternitatii. El va avea un fundament uman pentru ca eternitatea este rezervata omului, dar se va implini in Dumnezeu, pentru ca omul insusi se indumnezeieste numai in unire eterna cu Creatorul sau. Sf. Grigorie Palama este in vremurile noastre aceeasi voce a sarbatorii crestinismului, aceeasi constiinta treaza a Bisericii capabila sa recunoasca si sa indeparteze amagirile seculare, dar mai ales sa depaseasca esecurile unei lumi decadente pentru a prefigura un viitor care apartine Imparatiei lui Dumnezeu’.

In istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Sfantul Grigorie Palama a ramas ca un aparator al invataturii isihaste si ca unul din cei mai de seama teologi ai perioadei post-patristice bizantine. PS Ambrozie Sinaitul ne-a amintit cateva aspecte legate de invataturile si de viata Sf. Grigorie Palama: ‘Acest sfant monah provenit din Constantinopol, nascut intr-o familie nobila si foarte evlavioasa in Constantinopol la finele veacului al XIII-lea, avea sa ramana in vesnicie ca Sf. Grigorie Palama, cum avea sa-l cunoasca si sa-l perceapa modernitatea, pentru ca dupa ce a studiat la cele mai bune scoli din acea vreme, el a ales sa-si inchine viata lui Dumnezeu. A petrecut ani buni din viata sa in ascultare de duhovnici vestiti din vremea aceea, invatand de la ei calea desavarsirii ascetice, facand o culegere din cuvintele Sf. Parinti, incepand cu Evagrie Ponticul si ajungand pana la Sf. Simeon Noul Teolog. El a prezentat intr-o sinteza, care se va chema mai tarziu ‘Sinteza palamita’, care isi va lua numele invatatura despre rugaciune, invatatura despre energiile necreate, despre harul dumnezeiesc izvorat din fiinta divina’.

Comentarii Facebook


Știri recente