PS Ambrozie isi sarbatoreste astazi ziua numelui.

Astazi, 7 decembrie, cand Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ambrozie – Episcopul Medionalului, Prea Sfintitul Dr. Ambrozie – Episcopul Giurgiului isi sarbatoreste onomastica.

Nascut la 20 aprilie 1969 in localitatea Scorteni, jud. Prahova, Prea Sfintitul Ambrozie – Episcopul Giurgiului este licentiat al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Prea Sfintitul Ambrozie a urmat studii de Doctorat la Facultatea de Teologie a Universitatii din Tesalonic, Grecia.

In anul 1990 a intrat in obstea Schitului Crasna unde a fost tuns in monahism, primind numele de Ambrozie. In anul 1992 a fost hirotonit diacon, apoi preot, iar in martie 1996 a fost numit Staret al Schitului Darvari din Bucuresti.

La 4 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, ca Episcop Vicar Patriarhal.

In ziua de 8 februarie 2006, Prea Sfintia sa fost ales in scaunul de Episcop al Giurgiului de catre Colegiul Electoral Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane sub presedintia Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Romaniei, fiind inscaunat la 9 aprilie 2006, devenind astfel intaiul Episcop al Giurgiului. Ceremonia de intronizare a avut loc in data de 9 aprilie 2006.

In cele 8 luni de la instalare, Prea Sfintitul Episcop Ambrozie al Giurgiului a derulat o activitate deosebita, principalele realizari fiind evidentiate de Parintele Constantin Buga – Vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului: ‘Desi Episcopia Giurgiului a fost infiintata cu mai multi ani in urma, aceasta eparhie a prins viata cu adevarat din ziua de intronizare in scaunul de episcop in data de 9 aprilie 2006 a Prea Sfintitului Episcop Ambrozie. Intre primele masuri luate de Prea Sfintitul Ambrozie a fost revigorarea vietii spirituale din aceasta zona pentru ca in Giurgiu, la Dunare, nu exista decat o singura manastire, vestita Manastire de la comarna – ctitoria voievodului Vlad Tepes. Drept urmare, au luat fiinta mai multe asezaminte monahale: Sfantul Nicolae si Sfantul Gheorghe in Giurgiu. Printre realizarile Prea Sfintiei Sale a fost si reorganizarea eparhiei in sensul ca au mai fost infiintate inca doua noi protopopiate prin desprinderea din cele deja existente la data venirii Prea Sfintiei Sale ca Episcop al Giurgiului. O implicare a fost si in problemele de asistenta sociala, incercand cu mijloacele modeste pe care Eparhia Giurgiului le are la inceput, de a ne implica in ajutorarea celor nevoiasi fie din caminele de batrani, fie din casele de copii. Intentionam ca la Lepca Noua, acolo unde a plans icoana Maicii Domnului, sa facem un asezamant in care sa preluam copii de la Directia de Asistenta Sociala Giurgiu pe care sa-i ducem pana la varsta de 18 ani.’.

In aceasta zi, in care isi sarbatoreste onomastica, Prea Sfintitul Episcop Ambrozie al Giurgiului a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopala din Giurgiu.

Mai multe detalii ne-a oferit Parintele Vicar administrativ Constantintin Buga: ‘Colaboratori apropiati ai Prea Sfintiei Sale au venit la Catedrala episcopala din Giurgiu unde, inconjurand ierarhul, potrivit unei vechi traditii, au savarsit Sfanta Liturghie. In aceasta zi, Prea Sfintitul Episcop Ambrozie a savarsit Sfanta Liturghie pentru a multumi Bunului si Milostivului Dumnezeu pentru toate binefacerile revarsate asupra Prea Sfintiei Sale si a Eparhiei pe care o conduce si pentru a aduce cinstire Sfantului Ambrozie al carui nume il poarta. Au fost prezenti preoti din Episcopie, membri ai Adunarii Eparhiale, oficilitati, profesori si elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Giurgiu, stareti si monahi, precum si numerosi credinciosi. Intreaga asistenta a intonat imnul arhieresc si Multi Ani traiasca, dupa care a fost felicitat de colaboratorii apropiati adresandu-i urari de sanatate si lungime de zile. De asemenea, a fost tinut un cuvant de omagiere a activitatii Prea Sfintiei Sale. Ca raspuns, Prea Sfintitul Episcop Ambrozie al Giurgiului a dresat tuturor celor de fata urari de sanatate. Intru multi Ani, cu sanatate, fericire si intru toate buna sporire!’

Comentarii Facebook


Știri recente