Protopopiatul Ploiesti are in desfasurare ample actiuni sociale

Sarbatoarea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos este cheia de bolta si Sarbatoarea Sarbatorilor Bisericii. Pentru intampinarea bucuriei Invierii, a bucuriei unui nou inceput alaturi de Hristos, toti credinciosii, fie ei clerici sau mireni, fac eforturi in aceasta perioada pentru a implini faptele milei crestine si ale bunei credinte. Despre cateva dintre activitatile social-filatropice ce se vor desfasura in Protopopiatul Ploiesti din Arhiepiscopia Bucurestilor ne-a vorbit parintele Gheorghe Lazar, protopop de Ploiesti: ‘Gandindu-ne la situatia copiilor institutionalizati din Centrele de Plasament din Ploiesti, copii nevazatori aflati in evidenta Asociatiei de Nevazatori Prahova, unde sunt un numar de 155 de persoane, ne-am gandit sa le procuram cateva produse alimentare, jocuri colective si jucarii. Proiectul acesta se numeste ‘Actiuni in lumina Sfintei Invieri’ si se deruleaza cu sprijinul unor oameni de bine. De asemenea, in cadrul proiectelor sociale in care este implicata Protoieria Ploiesti avem si proiectul ‘Aproape de semeni’, care se deruleaza la parohia ‘Sf. Voievozi’, in cadrul caruia oferim produse specifice la 15 persoane, si anume produse alimentare pentru fiecare persoana. In acest sens colaboram cu Asociatia Solidaritatii Umane care isi are sediul chiar in parohia noastra’.

Cateva dintre proiectele aflate in desfasurare in parohiile din cadrul Protopopiatului Ploiesti vizeaza si tinerii defavorizati sau batranii cu venituri reduse, dupa cum ne-a spus parintele protopop Gheorghe Lazar: ‘Incepand din luna iulie 2006 se deruleaza proiectul social-educativ pentru tineri ‘Ferestre catre cer’, in parohia ‘Sf. Gheorghe’. Aici sunt 10 tineri, cazuri sociale, care primesc ajutor material in functie de necesitati. In ziua de miercuri a fiecarei saptamani, tinerii primesc invataturile dreptei credintei printr-un program de catehizare. De asemenea, pe perioada vacantelor tinerii participa si la un cerc de pictura pe sticla, activitate ce vizeaza apropierea lor de viata duhovniceasca. Un alt proiect care se deruleaza in Protopopiatul Ploiesti, din luna noiembrie 2006, il avem la parohia ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel’ din Ploiesti, unde s-a deschis o filiala a Asezamantului Socio-Farmaceutic ‘Vasiliada’, unde beneficiaza de consultatii medicale si de meditatie crestini de varsta inaintata. Un alt proiect il avem la parohia ‘Sf. Filoteia’, unde se doreste sa se infiinteze o filiala locala a Asociatiei ‘Faptele milei crestine’, care isi are sediul la Episcopia Sloboziei si Calarasilor, presedinte fiind PS Episcop Damaschin’.

De asemenea, parintele Gheorghe Lazar, protopop de Ploiesti, ne-a vorbit si despre programele noi care vor fi desfasurate in cursul acestui an in cadrul protopopiatului: ‘In anul 2007, Protoieria Ploiesti continua programele demarate in cursul anului precedent. Amintim proiectul ‘Un zambet de copil’, de care beneficiaza copiii pacienti de la Spitalul de Pediatrie din Ploiesti. Anul acesta ne propunem sa decoram saloanele micutilor pacienti intr-un mod placut. De asemenea, continuam proiectul ‘Detinutul, in ipostaza de model anti-infractional’ ce se deruleaza la Penitenciarul Ploiesti, in colaborare cu mai multe institutii prahovene ce se ocupa de prevenirea si combatarea infractionalitatii in randul copiilor si tinerilor. Din luna februarie 2007, Protoieria Ploiesti este implicata in campania de educatie privind drepturile copilului. In perioada 16 – 18 aprilie 2007 vor fi organizate cursuri de formare pentru preoti si profesori, Protoieria Ploiesti desemnand 8 preoti din mediul rural care sa participe la cursuri, iar informatiile vor fi transmise colegilor, manualele de formare a personalului clerical care participa la cursuri fiind avizate de catre Patriarhia Romana’.

Comentarii Facebook


Știri recente