Protopopiatul ortodox din Sighet vizitat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României

În orașul Sighet, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mai vizitat, sâmbătă, 30 iunie 2012, vechiul palat episcopal care este astăzi sediul Protopopiatului Ortodox din Sighet. Aici, Patriarhul României a primit în mod solemn cheia orașului maramureșean, informează Ziarul Lumina.

Palatul Culturii a fost inaugurat la finele anului 1913. El a fost dobândit de Episcopia Ortodoxă în 1938, prin donație, însă în 1949 a fost preluat de autoritățile comuniste.

„Dacă alte biserici se laudă cu martiriu și noi putem să spunem că aceasta a fost o episcopie martirică. A funcționat în acest palat Episcopul Dr. Vasile Stan, care a stat, de fapt, mai mult la Sibiu datorită greutăților și vitregiilor vremii, însă a reușit să intabuleze acest palat episcopie, fapt pentru care noi am reușit acum să îl revendicăm și l-am recâștigat și prin concursul autorităților. Astăzi, avem instalat aici sediul protopopesc ca să îi dăm o utilitate bisericească și sunt instituțiile culturale ale orașului care încă nu au locații și care funcționează potrivit legii”, a spus Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, după cum informează TRINITAS TV.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul său necesitatea renovării fostului Palat Episcopal, clădire care astăzi are atât un rol administrativ, cât și misionar și cultural: „Dorim ca în viitorul apropiat să fie găsite și accesate fonduri. Cred că numai prin fonduri europene reușim să consolidăm această clădire deoarece respectul pentru ceea ce am primit trebuie să fie paralel cu dorința de a construi noi edificii. La Patriarhie când am ajuns am consolidat și restaurat clădirea și pictura Catedralei Patriarhale actuale ca semn de prețuire pentru înaintași și de respect pentru monumentele istorice și de artă. După aceea am început construirea Catedralei noi și prin aceasta considerăm că între ctitori și binefăcători trebuie să fie nu atât de mult o competiție, cât o comuniune, să fie un respect de prețuire a ceea ce ei ne-au lăsat ca moștenire și în același timp noi să îmbogățim moștenirea culturală, spirituală, primită”.

Comentarii Facebook


Știri recente