Protopopiatul Huși are un nou protoiereu

La sediul Protoieriei Huși a avut loc marți, 1 martie 2011, ceremonia de hirotesie și instalare a noului protopop de Huși, în persoana Preacucernicului Părinte Ioan Petru, parohul bisericii Sf. Voievozi Mihail și Gavriil din Huși. Până la data de 1 martie a.c., pr. Ioan Petru a îndeplinit funcția de protoiereu al Protopopiatului Fălciu, după cum informează episcopiahusilor.ro.

Părintele Ioan Petru a fost numit în această demnitate în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial a Episcopiei Hușilor, desfășurată sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Corneliu în data de 28 februarie 2011. Tot în cadrul aceleiași ședințe, pr. Ioan Petru a fost numit în postul de paroh al Parohiei Sf. Voievozi Huși.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența părinților consilieri de la Centrul Eparhial Huși și a preoților din cuprinsul Protopopiatului Huși.

Ceremonia de instalare a început la orele 10:30, prin cuvântul de bun venit adresat celor prezenți de către Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, care a menționat motivul pentru care se află în mijlocul lor și anume acela de instalare a noului protoiereu, ca urmare a demisiei părintelui Marcel Miron.

În continuare, Preasfinția Sa a vorbit preoților prezenți despre procesul de reorganizare administrativ-teritorială a Episcopiei Hușilor, prin desființarea a două protopopiate din cele cinci ale eparhiei. Astfel, începând cu 1 februarie a fost desființat Protopopiatul Negrești și parohiile din cuprinsul acestui protopopiat au fost încorporate în cadrul Protoieriei Vaslui, iar începând cu data de 1 martie și-a încetat activitatea și Protopopiatul Fălciu, cele 42 de parohii componente fiind arondate Protopopiatelor Bârlad și Huși. Tot în cadrul procesul de reorganizare administrativă, la solicitarea preoților parohi și a Consiliilor Parohiale, un număr de câteva zeci de parohii foarte mici din mediul rural au fost desființate, fiind alipite ca filii parohiilor din vecinătatea lor. Motivele pentru care toate aceste unități de cult nu și-au mai putut desfășura activitatea este acela că sunt formate dintr-un număr extrem de mic de familii, cei mai mulți bătrâni, cu o situație financiară precară și sunt situate în zone greu accesibile.

După acest moment, părintele secretar eparhial Marin Tudorică a dat citire deciziei chiriarhale privind atribuțiile noului protopop, iar PS Corneliu a oficiat hirotesia întru protoiereu și s-a procedat la acordarea însemnelor prevăzute în Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

Preasfinția Sa a prezentat și felicitat pe noul protopop, după care a rostit părintesc cuvânt de învățătură celor prezenți, mulțumindu-le pentru prezență și invitându-i la o colaborare deschisă și rodnică cu noul protoiereu.

Evenimentul a continuat prin cuvântul părintelui protopop Ioan Petru, care a mulțumit în primul rând Preasfințitului Părinte Corneliu pentru importanta ascultare pe care i-a încredințat-o, făgăduindu-i fiască ascultare și supunere, precum și neobosită osteneală în misiunea de coordonare a protopopiatului.

În încheierea evenimentului a vorbit Preasfinția Sa Părintele Episcop Corneliu al Hușilor care a ținut să mulțumească părintelui Marcel Miron pentru toată activitatea desfășurată în perioada cât a funcționat ca protopop, concretizată mai ales în obținerea și modernizarea clădirii în care își desfășoară activitatea Protopopiatul Huși.

Comentarii Facebook


Știri recente