Protopopiatul Bran-Zărnești are un nou sediu

Noul sediu al Protopopiatului Bran-Zărnești din orașul Râșnov a fost inaugurat și sfințit de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. La eveniment au participat preoți din parohiile de pe raza protopopiatului amintit, primarii din localitățile aferente și angajații instituției.

Imobilul în care s-a mutat sediul protopopiatului oferă spații mai generoase, în care instituția va reuși să desfășoare diverse activități pe lângă cele administrative. După lucrările de reamenajare, ce au durat trei săptămâni, noul sediu al Protopopiatului Bran-Zărnești a fost sfințit de IPS Mitropolit Laurențiu și soborul de preoți, primind ca ocrotitori pe Sfântul Arhidiacon Laurențiu și pe Sfinții Martiri Rafael, Nicolae și Irina.

‘Ne bucurăm că am reușit să fim împreună la acest eveniment și ne rugăm Bunului Dumnezeu ca toți preoții din acest protopopiat să fie ascultători și vrednici slujitori. Mulțumim celor care ne-au sprijnit să primim această locație și să o amenajăm’, a spus IPS Laurențiu.

Clădirea în care se află noul sediu a fost dobândită în urma unui schimb de imobile între Protopopiatul Bran-Zărnești și Primăria Râșnov. Vechiul sediu se afla într-o clădire din secolul al XIX-lea, care a fost timp de 50 de ani sediul Casei de cultură a orașului brașovean. Solicitările recente din partea autorităților locale de a reda imobilului destinația inițială de casă de cultură au dus la schimbul de imobile amintit. Timp de cinci ani, sediul Protopopiatului Bran-Zărnești s-a aflat în clădirea respectivă, inaugurată odată cu înființarea instituției religioase prin desprinderea ei de Protopopiatul Brașov.

‘Dumnezeu ne-a ajutat să avem un nou sediu, stabil, o proprietate a Bisericii noastre. Sperăm ca, odată cu inaugurarea noului sediu, să îmbunătățim relațiile între preoți, dar și între preoți și credincioși, pentru că este un nou început. Relațiile au fost bune și până acum, dar când există un nou început trebuie să ne fixăm ținte mai înalte’, ne-a spus protopopul de Bran-Zărnești, părintele Gheorghe Colțea.

Centru cultural, bibliotecă și cabinet psihologic

Birourile protopopiatului și sala de ședințe au fost amenajate în spațiul de la primul etaj. În viitorul apropiat, la etajul superior și la parter, se vor amenaja spații ce vor găzdui un centru cultural, un cabinet de consiliere psihologică și o bibliotecă.

‘La etajul doi va funcționa chiar din acest an, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Laurențiu, centrul cultural care va fi, de fapt, o școală de pictură bisericească. Avem doi pictori deosebiți din Râșnov, Toma și Camelia Condrea, care ne-au pictat toate icoanele din protopopiat și care întrețin picturile bisericilor noastre, dintre care 24 sunt pictate de tatăl domnului Condrea, Toma Condrea, senior’, a explicat părintele Colțea. Școala de pictură se adresează celor interesați și talentați, care doresc să se inițieze în tainele picturii pe lemn, pe sticlă și murală.

Un alt proiect care începe să prindă contur la Râșnov este cabinetul de consiliere psihologică. Acesta va funcționa sub patronajul Bisericii, cu sprijinul specialiștilor în acest domeniu.

‘La parter vom deschide o bibliotecă. Anul acesta vom primi peste 4.000 de volume din depozitul de carte de la Liceul ‘Andrei Șaguna’ din Brașov. Sunt multe titluri cu dubluri sau mai multe exemplare. Vom amenaja spațiul necesar și credem că va fi o bibliotecă deosebită’, a mai spus părintele protopop.

Comentarii Facebook


Știri recente