Protopopiatele Arhiepiscopiei Iasilor se pregatesc pentru ‘Duminica migrantilor’

La initiativa IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in Arhiepiscopia Iasilor, duminica aceasta va fi dedicata credinciosilor romani care lucreaza sau studiaza in strainatate. Ideea a fost discutata inca de anul trecut in cadrul Conferintei din 22- 23 august la care au participat toti preotii din Arhiepiscopia Iasilor. Atunci s-a propus ca duminica de dupa praznicul Adormirii Maicii Domnului sa fie inchinata migrantilor romani. O hotarare in acest sens a fost luata in Permanenta Centrului eparhial Iasi, intrunita in data de 11 iulie, cand s-a luat si decizia ca preotii sa dezvolte colaborarea pe care o au cu cei plecati in strainatate. De ce este necesar ca romanii din diaspora sa mentina legatura cu Biserica ne-a spus parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Cred ca cea mai importanta recomandare pe care le-o putem face, mai ales in aceasta duminica indata dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, cand in toate bisericile si manastirile Arhiepiscopiei Iasilor se fac rugaciuni speciale pentru cei care sunt vremelnic plecati dincolo de hotarele tarii, cel mai important lucru fiind legatura cu Biserica. Oriunde s-ar afla, oricate preocupari cotidiene ar avea, oricat de interesati ar fi de un anume castig necesar pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta in tara, cel mai important lucru este sa nu piarda legatura cu Biserica, sa faca rost de adresa unui preot, chiar daca in localitatea unde ei se afla nu exista o biserica romaneasca, sa faca rost de adresa celui mai apropiat preot pe care il pot contacta telefonic si sa participe la randuiala de cult a Bisericii, mai ales la Sf. Liturghie, in posturi sa se spovedeasca si sa asculte de sfaturile preotilor pentru ca acestia urmaresc intarirea familiei crestine, a familiei romanesti, chiar daca ea este separata pentru o perioada de timp. Rugaciunea ii ajuta sa treaca mai usor peste incercarile vietii’.

Dupa cum s-a stabilit in cadrul Permanetei Centrului eparhial Iasi, preotii din Protopopiatul Iasi II se vor ruga duminica pentru toti romanii plecati in strainatate, dar si pentru cei care i-au primit. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II: ‘Rugaciunile care se vor desfasura cu ocazia acestei duminici sunt rugaciuni de multumire lui Dumnezeu pentru binele si ajutorul pe care l-a revarsat asupra acestor familii, dar si asupra celor ce se implica in a-i sprijini pe acesti frati ai nostri care sunt plecati in strainatate, dar sunt si rugaciuni de cerere ca si de aici incolo sa aiba sprijinul si sa fie binecuvantarea lui Dumnezeu asupra lor si asupra familiilor lor. Dupa cum spunea IPS Mitropolit Daniel, aceste rugaciuni de cerere si de multumire din cadrul slujbei din duminica de 20 august se fac si pentru acele comunitati care au primit cu bucurie si cu dragoste pe cei ce au plecat din tara noastra. Este o rugaciune comuna, fara ca sa tinem cont de starea sociala, de limba sau de natia respectiva’.

Cum va fi marcata duminica migrantilor in Protopopiatul Botosani ne-a spus parintele protopop Lucian Leonte: ‘Asa cum am fost indrumati de catre IPS Parinte Mitropolit Daniel, pe 20 august vom marca Duminica migrantilor. Este o zi, incepand de acum, cu implicatii foarte adanci si complexe in societatea de astazi si chiar in privinta credintei si Bisericii. Incepand de acum vom dedica o zi de rugaciune in timpul anului acestei categorii de crestini care, dintr-un motiv sau altul, ajung in strainatate, dar este vorba nu doar de cei care pleaca, ci si de cei care raman din familiile lor, pentru ca aici raman parinti sau frati, copii, si pleaca dincolo alti membri ai familiei. Este normal ca fiecare preot de la fiecare parohie sa discute in aceasta duminica cu credinciosii implicati sau atinsi de acest fenomen al migrarii, si am indrumat preotii ca sa faca rugaciuni la Sf. Liturghie sau sa dedice Vecernia din 20 august migrantilor, iar dupa aceste slujbe sa se intalneasca preotii cu credinciosii care reprezinta aceasta categorie venita in concediu in tara’.

Parintele protopop Lucian Leonte ne-a spus ca toti preotii vor trimite catre protopopiat concluziile intrunirii cu romanii care lucreaza in strainatate dar si cu familiile lor ramase in tara. Pe baza acestor concluzii, la nivelul protopopiatului vor fi luate masuri pentru o mai buna colaborare cu migrantii romani. ‘Concluziile acestei intalniri am cerut sa fie transmise protopopiatului in scris, iar noi vom face un raport general cu diversele aspecte surprinse de aceste slujbe si aceste intalniri legate de emigranti. Astfel, vom identifica diverse preocupari, diverse nevoi pe care le au, problemele cu care se confrunta si chiar poate vom gasi solutii sau propuneri care vin de la cei in cauza. Toate acestea se vor constitui intr-un material asupra caruia trebuie sa reflectam si pe baza lui sa ne organizam noi activitati privind migrantii’, a adaugat parintele Lucian Leonte.

Si in Protopopiatul Harlau, preotii vor face duminica rugaciuni speciale pentru migranti si vor discuta cu familiile acestora pentru o mai buna colaborare intre Biserica si cei plecati in strainatate. Mai multe amanunte despre cum va fi intampinata aceasta zi am aflat de la parintele Nicolae Craciun, protopop de Harlau: ‘Am trimis dispozitie scrisa tuturor preotilor parohi, acestia au primit-o si deja s-au conformat, incat avem semnal din teritoriu ca in fiecare parohie, in functie si de marirea acesteia, au loc actiuni mai mici sau mai importante. In primul rand, au fost invitati, cei care s-au intors in tara pentru concedii sau vacanta, la slujba Sf. Liturghii, la sfarsitul careia se vor organiza slujbe de multumire, Te-Deum, preotii parohi vor cauta ca prin predica pe care o rostesc sau prin cuvantul de la sfarsitul slujbei sa aminteasca celor care au venit in tara pentru o perioada, ca nu trebuie sa intrerupa legatura cu familia, cu parohia, cu Biserica, cu preotul paroh, cu toti cei pe care distanta ii desparte. Unele parohii intretin deja relatii destul de cordiale cu cei plecati in afara, tin o corespondenta mai intensa. Se intentioneaza ca sa se organizeze o agapa festiva, intalniri sportive si de divertisment cu copiii celor plecati in afara. Intentionam sa ne formam o baza de date mai concludenta cu privire la locul unde isi desfasoara activitatea si cum pot fi contactati acestia’.

In Protopopiatul Darabani, preotii si credinciosii se vor intalni, de asemenea, duminica pentru a se ruga pentru cei plecati din tara si pentru a gasi solutii pentru a spori ajutorul acordat acestora. Mai multe informatii despre programul din acest protopopiat ne-a oferit parintele Constantin Panzaru, protopop de Darabani: ‘In Protopopiatul Darabani se va savarsi randuiala obisnuita de duminica, Utrenia, Acatistul si Sf. Liturghie. De asemenea, dupa terminarea Sf. Liturghii preotii vor avea discutii cu credinciosii veniti din strainatate care au fost chemati sa participe in aceasta duminica la biserica. Se vor citi rugaciuni de binecuvantare si de multumire adusa lui Dumnezeu si, de asemenea, se va citi rugaciunea de binecuvantare a calatoriei pentru cei care se intorc la lucru in strainatate’.

In Protopopiatul Dorohoi sunt foarte multi credinciosi plecati in strainatate, iar famiile lor ramase in tara se vor aduna duminica in biserici pentru a se ruga impreuna cu preotii parohi pentru ajutorarea celor plecati. Parintele Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi, ne-a spus ca ‘in cadrul Protopopiatului Dorohoi, preotii vor inalta in aceasta duminica rugaciuni speciale. Se vor intalni cu familiile care au plecat si care au revenit acum in vacanta, cu familiile care sunt in tara si care au in ingrijire copii ai celor plecati, in incercarea de a rezolva cateva dintre problemele care stau la indemana fiecaruia intr-o asemenea situatie pentru a cunoste mai bine problemele pe care le au aceste familii, atat cele care sunt ramase, cat si cele care au plecat, dar si pentru a cauta o modalitate de sprijin. In protopopiatul nostru sunt foarte multi care au plecat la munca in strainatate, avem cateva localitati de unde au plecat familii de ordinul zecilor, chiar si cate 2500 de suflete, asa incat aceste intalniri si mai ales rugaciunile care se vor inalta in aceasta zi de duminica se vor constitui intr-un mod de implicare, ca o grija pe care Biserica o poarta fiilor ei duhovnicesti’.

Si in Protopopiatul Ceahlau, preotii si credinciosii se vor ruga pentru romanii aflati in strainatate. Parintele protopop Mihai Damian ne-a spus ca duminica, de fapt, este o continuare a rugaciunilor pe care preotii si credinciosii le fac mereu pentru cei plecati din tara: ‘Preotii deja au convocat pe toti care sunt in parohii ca sa se mentina o legatura permanenta cu cei plecati, mai ales ca la sarbatorile mari au fost felicitati. Vom face rugaciuni speciale pentru calatorie, pentru bunul spor, iar Bunul Dumnezeu sa ne ajute ca sa poata sa treaca peste aceasta perioada care este destul de grea. Biserica cauta sa tina legatura cu acei care sunt plecati, prin participarea la sfintele slujbe si la rugaciunile care le face fiecare preot in parohie pentru a tine legatura lor cu satul, cu Biserica si toti cei dragi ai familiei’.

Si preotii din Protopopiatul Saveni se vor ruga duminica pentru romanii din strainatate. Parintele Liviu Nechita, protopop de Saveni, a subliniat inca o data necesitatea acestor rugaciuni: ‘Este o duminica in care romanii de aici si de peste hotare se strang din nou impreuna, in acelasi gand, in aceeasi limba, cu aceleeasi dorinte pentru viitor. Initiativa aceasta a stabilirii unei duminici in care emigrantii sa fie primiti intr-un mod special, o duminica inchinata lor, este o initiativa laudabila, prin reiterarea faptului ca Biserica se ingrijeste nu doar de fiii duhovnicesti ce se afla in parohie, ci si de cei plecati. Asadar, pe langa faptul ca in protopopiatul nostru toti preotii au fost indemnati sa identifice toate persoanele care sunt plecate la munca in strainatate, in acelasi timp au fost sfatuiti sa trimita invitatii tuturor acestor persoane pentru a veni la biserica tocmai din dorinta aceasta de a-i cunoaste, de a impartasi experientele pe care le-au trait si sa intareasca legaturile cu locul natal, de unde au plecat’.

Comentarii Facebook


Știri recente