Protopop nou la Huedin

Preotul Ciprian Taloș a fost prezentat oficial marți, 12 octombrie 2010, ca noul protopop al protopopiatului ortodox Huedin din județul Cluj, ca urmare a deciziei Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu, luată în ședința Permanenței Consiliului eparhial, informează Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului. În această ședință s-a revocat mandatul de protopopului al părintelui Dorel Pușcaș, ascultare care i-a fost încredințată noului protopop, preotul Ciprian Taloș, secretar al protopopiatului și paroh la parohia Huedin II. Prezentarea noului protopop a fost făcută de Preasfințitul Episcop vicar Irineu Pop Bistrițeanul, la slujba de Te-Deum, oficiată în deschiderea lucrărilor conferinței de toamnă a preoților din zona Huedinului.

Preotul Ciprian Taloș și-a început studiile teologice la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca, a urmat apoi cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pe care le-a absolvit în 2000, ca șef de promoție. În această instituție a absolvit și cursurile de masterat, iar anul acesta a obținut titlul de doctor în teologie la catedra Studiul Vechiului Testament și Limba Ebraică, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.

Noul protopop și-a exprimat speranța de a răspunde încrederii Înaltpreasfințitului Mitropolit Bartolomeu, care i-a încredințat funcția de protopop, ca pe o ascultare și o responsabilitate în plus față de preoții din Huedin.

Această responsabilitate în noua funcție de protopop este cu atât mai mare, cu cât aici au activat preoți de mare vrednicie preoțească și culturală, precum protopopul martir Aurel Munteanu, dar și protopopi destoinici, ca preotul Dorel Pușcaș, care în cei aproape 20 de ani de activitate a construit un sediu nou și modern al protopopiatului, reușind să revigoreze slujirea caritativă și misionară din această zonă. Prin strădania meritorie a protopopului Dorel Pușcaș, la protopopiatul Huedin s-au înființat două fundații caritabile, și o cantină socială, care oferă zilnic o masă pentru 20 de persoana nevoiașe. Aceste proiecte s-au putut materializa și datorită unor colaborări fructuoase dintre protopopiatul Huedin, primăria Huedin și Fundația HilfRo. La amenajarea cantinei din demisolul protopopiatului a participat cu o donație de 68.000 de franci elvețieni și fundația elvețiană catolică Katholischer Konfessionsteil St. Galen.

Comentarii Facebook


Știri recente