Protoieriile Craiova Nord și Horezu, în ședință de lucru

Preoții din protoieriile Craiova Nord și Horezu s-au întâlnit concomitent, luni, 5 noiembrie, în cadrul celei de a II-a conferințe pastoral-misionare de toamnă. Fiecare întâlnire a fost așezată sub genericul Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor.

Preoții din Protoieria Craiova Nord s-au întrunit luni, 5 noiembrie, în cadrul celei de-a doua conferințe pastoral-misionare de toamnă din Arhiepiscopia Craiovei. Activitatea, dedicată Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii la altarul Bisericii „Sfinții Împărați” – Obedeanu, din Craiova. Întâlnirea, prezidată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost găzduită de Centrul de restaurare, consevare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova. În deschidere, preotul Marius Bârlădeanu, de la Biserica „Sfânta Tatiana” din Parohia Ciutura, județul Dolj, a prezentat referatul cu tema „Îngrijirea bolnavilor în raport cu Taina Sfântului Maslu”, urmat de discuții pe marginea acestui subiect.

„Numai în unitate suntem puternici împotriva răului”

La final, IPS Mitropolit Irineu a vorbit despre strânsa legătură care există între bolile sufletești și trupești, dar și între păcat și afecțiunile trupului. „Fiecare dintre noi este un om suferind, care, în diverse împrejurări ale vieții, își uită menirea. În această situație, departe de harul mântuitor, omul rămâne bolnav și suferind. Aici intervine lucrarea tămăduitoare a Bisericii, spitalul duhovnicesc, clinica unde sunt vindecate toate bolile. A vindeca pe cineva înseamnă a-L avea pe Dumnezeu în suflet, în propria existență”, a precizat IPS Irineu. În acest context, Mitropolitul Olteniei a amintit despre criza morală ce macină societatea contemporană, menționând că remediul vine doar prin rugăciune, prin dragoste față de semeni și unitate. „Nu poți să depășești criza materială, nici pe cea economică, fără să depășești mai întâi criza morală. Ne aflăm într-o stare avansată de boală spirituală, pe care trebuie neapărat s-o conștientizăm și s-o vindecăm prin unitate. Numai în unitate suntem puternici împotriva răului. Aceasta cu atât mai mult, cu cât noi, preoții, suntem puși ca luptători, ca soldați împotriva răului”, a conchis IPS Mitropolit Irineu.

Liturghie arhierească la Horezu

În Arhiepiscopia Râmnicului, cea de a doua conferință pastoral-misionară de toamnă, dedicată „Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, a reunit preoții din Protopopiatul Horezu. Întrunirea a debutat cu Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșite în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din incinta protoieriei de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele ierodiacon Vasile Lucian Florin Mihon de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” Gruiul Lupului a fost hirotonit întru ieromonah pe seama acestei chinovii.

După slujbă, lucrările conferinței au continuat în sala de ședințe a protopopiatului, sub președinția PS Emilian Lovișteanul. La eveniment au fost prezenți preotul Emilian Groșenoiu, vicar administrativ în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, și preotul Constantin Cârstea, consilier cultural al eparhiei râmnicene.

Dezbateri culturale și administrative

În prima parte a ședinței, preoții desemnați au prezentat șase referate pe tema Tainei Sfântului Maslu. Partea a doua a fost marcată de analizarea problemelor curente ale activității pastoral-misionare și administrative cu care se confruntă parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu, insistându-se asupra intensificării activității social-filantropice și a dezvoltării activităților tradiționale cultural-educative pentru atragerea și formarea copiilor și a tinerilor în spiritul creștin ortodox. Preotul Emilian Groșenoiu a prezentat Pastorala, care se va citi în prima Duminică din Postul Nașterii Domnului, pe 18 noiembrie 2012, în toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română. În încheiere, PS Emilian Lovișteanul a subliniat problematica legată de Taina Sfântului Maslu, accentuând anumite elemente de simbolism și ritual ce trebuie reținute de către preoții slujitori din temele dezbătute. Tot în acest context, arhiereul râmnicean a evidențiat locul special pe care îl ocupă această Taină în viața creștinilor ortodocși. De asemenea, PS Părinte Emilian a prezentat hotărârile luate în ședința de lucru a Sfântului Sinod desfășurată pe data de 29 octombrie 2012, la Reședința patriarhală.

În după-amiaza aceleiași zile, PS Emilian Lovișteanul a efectuat o vizită pastoral-misionară la Parohia Bărbătești, Protopopiatul Horezu, județul Vâlcea. Cu acest prilej, s-a întâlnit cu preotul paroh Gheorghe Nicolaescu, a analizat problemele pastoral-misionare, administrative și filantropice existente și a vizitat Biserica parohială „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, precum și filia acestei parohii.

Comentarii Facebook


Știri recente