Protoieria Niculițel găzduiește 20 din cei 50 de refugiați care au cerut cazare în județul Tulcea

Episcopia Tulcii oferă apă, alimente neperisabile, articole de menaj și de igienă personală, precum și spații de cazare pentru refugiații din Ucraina. La sediul protopopiatului Niculițel se oferă cazare și masă pentru aproximativ 20 de persoane.

Ucrainenii intră în județ pe apă, prin Isaccea, unde bacul a funcționat fără program pentru a face față afluxului, estimat de Anastase Moraru, primarul din Isaccea, la aproximativ 1.400 de persoane joi și vineri.

Refugiații intră în țară cu mașini personale și se îndreaptă spre alte regiuni ale țării, spre Bulgaria sau chiar Turcia. La punctul de frontieră, aceștia primesc gratuit supă şi sendvişuri calde, precum și dulciuri pentru copii.

Până vineri seară solicitaseră cazare 50 de refugiați: „Avem zece persoane cazate la două familii, cinci persoane sunt la Primărie, 15 sunt la Centrul de primire, iar circa 20 de persoane vor fi cazate la Protoieria Niculiţel”, a menţionat, primarul.

Toate acțiunile de sprijin ale eparhiei sunt realizate în strânsă colaborare cu autoritățile locale și cu instituțiile abilitate.

Aflux de refugiați din Ucraina la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, județul Tulcea, în noaptea de 26 spre 27 februarie. Foto: Radio Constanța

Cei care doresc să se alăture acțiunilor umanitare sunt îndemnați să ia legătura cu preoții din parohie.

Duminică, 27 februarie, în toate bisericile din Episcopia Tulcei și Arhiepiscopia Constanței se organizează strângeri de fonduri pentru ajutorarea refugiaților.

Românii s-au implicat la nivel personal. Gospodinele din Isaccea s-au mobilizat în grupul de iniţiativă „Piatra jos!” de pe Facebook.

Bloggeriţa Gina Bradea a oferit alimente, unii tulceni au adus mâncare caldă, iar sâmbătă mai multe voluntare au făcut ciorbă, a explicat pentru Radio Constanța o membră a grupului de iniţiativă.

Printre refugiații care au tranzitat România prin județul Tulcea s-a aflat și tenismena Daiana Iastremska, oponenta Simonei Halep în Turneul de la Roma din 2020.

După ce au petrecut două nopți la adăpost în parcarea subterană din Odesa, părinții au decis să o trimită în afara țării pe ea și pe sora ei mai mică.

Autorităţile sunt pregătite să mai aloce un bac pentru transportul pe apă al refugiaţilor.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente