Protocol între editurile Patriarhiei Române și Biblioteca Națională a României

Editurile Patriarhiei Române au semnat ieri, 20 octombrie, un protocol de colaborare cu Biblioteca Națională a României, eveniment care a avut loc în Rotonda Bibliotecii Naționale a României, în prezența unor reprezentanți ai celor două instituții semnatare și ai Ministerului Culturii și Patrimoniului Cultural.

Acordul de colaborare a fost semnat de Vasile Bănescu, consilier patriarhal și director al celor trei edituri ale Patriarhiei Române (Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, Basilica și Trinitas), și Elena Tîrziman, director general al Bibliotecii Naționale a României. Protocolul va avea ca obiective promovarea comună a valorilor culturale și spirituale naționale și internaționale, dezvoltarea unor proiecte cultural-științifice destinate creșterii vizibilității și prestigiului celor două instituții și promovarea reciprocă a evenimentelor în rândul studenților, a cadrelor didactice, a cercetătorilor și a opiniei publice în general.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei expoziții de cărți și reviste ortodoxe apărute recent în colecțiile Bibliotecii Naționale și al unei expoziții de fotografie digitală din colecțiile speciale ale bibliotecii, cu trei dintre patriarhii Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea (1868 – 1939), Nicodim Munteanu (1864 – 1948) și Teoctist Arăpașu (1915 – 2007). În afara celor doi reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare, la semnarea protocolului au fost prezenți și Vasile Timiș, secretar de stat al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, și George Grigoriță, secretarul Cancelariei Sfântului Sinod, precum și angajați sau apropiați ai Bibliotecii Naționale a României.

La sfârșitul întâlnirii, Biblioteca Națională a acordat o Diplomă de excelență Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în semn de recunoștință pentru susținerea pe care a manifestat-o constant față de instituție.

O revenire la normalitate

‘Prin funcția noastră patrimonială reușim de fiecare dată să stabilim așa-numitul referențial cultural și științific al poporului român. Ce a creat intelectual poporul român de-a lungul timpului ar trebui să se regăsească în colecțiile noastre. Acest lucru se realizează prin relațiile, de-a lungul procesului editorial, stabilite între bibliotecă și editura respectivă. Ceea ce se va materializa astăzi, prin protocolul pe care îl vom semna cu editurile Patriarhiei Române, este o relație explicită, prin care ne propunem o serie de activități culturale, științifice, editoriale și conferințe, care sperăm să fie posibile în noul sediu al Bibliotecii Naționale a României. De aceea considerăm de bun augur ceea ce se întâmplă astăzi și ne dorim ca, într-adevăr, ceea ce ne-am propus să se și materializeze’, a spus Elena Tîrziman, directorul general al Bibliotecii Naționale a României, în deschiderea evenimentului.

Directorul editurilor Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a subliniat, de asemenea, că semnarea acestui acord înseamnă o revenire la normalitate, o revenire a teologiei în spațiul cultural public, de care a fost privat în anii de tristă amintire din perioada comunistă. ‘Relația Biserică – societate este o relație absolut vitală pentru păstrarea ritmului firesc al respirației comunitare și pentru prezervarea valorilor morale, în jurul cărora se poate coagula echilibrul firesc al fiecărui membru al unei societăți ale cărei rădăcini sunt, totuși, eminamente creștine. Pentru editurile Patriarhiei Române acest protocol înseamnă avantajul bine-meritat al unei mai bune vizibilități în spațiul extrateologic, iar impactul cultural-misionar al Bisericii va putea avea un ecou mai amplu în spațiul cultural public românesc’, a declarat, după cum ne informează Ziarul Lumina, Vasile Bănescu, directorul Editurilor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, Basilica și Trinitas.

Comentarii Facebook


Știri recente