Protocol de colaborare între Patriarhia Română și două Ministere

La Palatul Patriarhiei, în sala Sf. Ioan Casian, la 24 aprilie 2012 a avut loc semnarea unui protocol privind colaborarea între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Patriarhia Română și Ministerul Administrației și Internelor pentru utilizarea în interesul elevilor a școlilor închise prin comasare.

Întâlnirea a început în jurul orei 19:00, protocolul fiind semnat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române reprezentând Patriarhia Română, de domnul ministru Cătălin Ovidiu Baba reprezentând Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și de domnul ministru Gabriel Berca reprezentând Ministerul Administrației și Internelor.

La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Părintele Consilier Patriarhal Constantin Pătuleanu a explicat că acordul va permite atât o implicare mai activă a preoților în activitățile educative și sociale, cât și conservarea școlilor dezafectate pentru vremuri mai bune

„Școlile dezafectate nu trebuie să rămână în paragină, ci trebuie să fie folosite de către copiii satului prin grija preotului, a consiliilor locale și a primarilor din localitățile respective pentru ca acei copii să poată beneficia de un program de după școală, un program educațional și recreativ în același timp pentru ca acele clădiri să fie menținute în stare de funcționare poate pentru timpul în care se va reveni la relocarea copiilor care au plecat din sate spre alte școli. Este o oportunitate de a începe un proces educativ de după școală pentru timpurile în care copiii sunt în vacanțe”, a spus pr. Constantin Pătuleanu.

Pentru aplicarea protocolului, Ministerul de Interne se obligă să faciliteze dialogul Patriarhiei cu administrațiile publice locale.

De asemenea, primăriile vor fi sprijinite în implementarea activităților educative desfășurate de unitățile de cult, asigură ministrul Gabriel Berca.

„Ministerul Administrației și Internelor prin acest protocol practic asigură Patriarhia că autoritățile locale, acolo unde este necesar, se vor implica prin Consiliile Locale pentru administrarea acestor clădiri. Voi transmite tuturor prefecților să meargă la fața locului și să determine Consiliile Locale să demareze acest proces esențial pentru educația copiilor noștri”, a spus dl. ministru Gabriel Berca.

La rândul său, Ministerul Educației va sprijini activitățile ce vor avea loc în spațiile respective și chiar va încerca să motiveze cadrele didactice care, benevol, vor desfășura, acolo, activități cu copiii.

Școlile ce vor putea fi folosite vor fi identificate în următoarea perioadă, spune ministrul Cătălin Ovidiu Baba.

„După cum știți, Ministerul a comasat școli aducând copiii din sate în centru de comună, ceea ce înseamnă că sunt multe sate, multe localități în România în care aceste spații sunt nefolosite. Punctul de vedere al Ministerului Educației este acela că Biserica transmite valori, comportamente, cu alte cuvinte creează oameni care sunt capabili să trăiască în societate, să se înțeleagă unii cu alții, să comunice și dă acel fundament moral care este esențial pentru orice cetățean”, a menționat dl. ministru Cătălin Ovidiu Baba.

Protocolul a fost încheiat pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitate de prelungire.

Obiectivul general al protocolului încheiat astăzi constă în formarea tinerilor în spiritul valorilor creștine, promovând cultura națională și universală și stimulând dialogul intercultural și interconfesional. Apoi, educarea în spiritul demnității, înțelegerii și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului; formarea deprinderilor și atitudinilor socio-morale și spirituale ale elevilor; dezvoltarea unor comportamente și atitudini pozitive ale elevilor față de școală și față de semeni; dezvoltarea conștiinței comunitar-ecleziale a elevilor; cultivarea valorilor solidarității și comuniunii între semeni, în rândul tinerilor; scăderea nivelului de toleranță față de pseudo-valori și față de abandonul școlar sunt alte obiective ale acestui protocol încheiat astăzi la Palatul Patriarhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente