‘Protectia copilului in Romania’ – dezbatuta la Palatul Patriahiei din Bucuresti

Cu binecuvantarea PF Teotist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Palatul Patriarhiei Romane s-a derulat astazi seminarul cu tema ‘Protectia copilului in Romania’. Manifestarea a fost organizata de catre Patriarhia Romana, Fundatia germana ‘Hanns Seidel’ – Romania si Institutul pentru Cercetare si prevenirea criminalitatii al Inspectoratului General al Politiei. La seminar au participat reprezentantii Ministerului Adiministratiei si Internelor, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Public, Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, Academiei de Politie de la Munster-Germania, reprezentanti ai UNICEF Romania si ai altor Organizatii non-guvernamentale. Ce scop a avut simpozionul de astazi ne-a spus PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: ‘Scopul desfasurarii acestui simpozion este acela de a constientiza inca o data realitatile cumplite pe care le traiesc romanii si copiii, care trebuiesc protejati de anumite fenomene sociale care au capatat in ultima vreme o amploare deosebita, motiv pentru care anul trecut a intrat in vigoare o lege care priveste pe acesti copii, Legea protectiei copilului si a drepturilor acestuia si, de aceea, in cadrul acestui simpozion s-a urmarit sa se studieze aceasta lege si sa se urmareasca sensul in care ea este pusa in aplicare, atat de cei care sunt antrenati intr-o astfel de activitate in ceea ce priveste copiii, cat si de catre organele de politie care au menirea de a proteja copiii de violenta domestica, de violentele de pe strada, traficul de persoane, consumul de droguri, exploatarea economica si sociala etc. Totodata, scopul acestui simpozion este de a evalua situatia reala in care se afla copiii din Romania si de a gasi impreuna solutii si cai de rezolvare a acestei probleme’.

In cadrul simpozionului de astazi, desfasurat la Palatul Patriarhiei din Bucuresti, s-au pus bazele unei colaborari intre institutiile statului, organizatiile non guvernamentale si Biserica, in vederea dezvoltarii unor proiecte pentru protectia copilului, in special, in mediul rural. Detalii despre aceste aspecte ne-a oferit tot PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: ‘Am avut prilejul sa arat implicarea Bisericii noastre in aceasta problematica, cu asezamintele pe care le patroneaza si prin activitatea pastoral misionara pe care o desfasoara preotii nostri la nivelul fiecarei comunitati, indeosebi comunitatile rurale. S-a accentuat ideea crearii unei echipe multidisciplinare, din care sa faca parte pe langa psiholog, politist, medic, asistent social, si preotul, indeosebi la nivelul comunitatilor rurale, incredintati fiind ca prezenta si contributia preotului intr-o astfel de activitate este benefica si acest lucru a fost recunoscut de catre toti cei prezenti la acest simpozion. Pentru noi, este un moment de bucurie si de multumire ca unele autoritati din tarile occidentale se intereseaza de protectia copilului din Romania. Este cunoscut faptul ca in tarile occidentale au ajuns foarte multi copii care au cazut victime ale abuzului si, de aceea, situatia acestor copii le este foarte bine cunoscuta autoritatilor de politie si a celor implicati in reteaua de asistenta sociala’.

PS Ciprian Campineanul ne-a explicat si de ce a fost necesara prezenta unor specialisti din Germania la simpozionul de astazi, care a dezbatut problema protectiei copilului din Romania: ‘Ei urmaresc ca prin astfel de programe sa se creeze o punte de legatura intre autoritatile de politie din Germania si cele din Romania si impreuna sa identifice toate situatiile care au nevoie de interventia lor’.

Comentarii Facebook


Știri recente