Propuneri la Congresul Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă

La Mănăstirea Nicula, din județul Cluj, s-au încheiat ieri, 26 septembrie 2012, lucrările celui de-al V-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, cu tema ‘Formare, calitate, competitivitate în învățământul teologic universitar contemporan’.

La congres au participat Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, decani și cadre didactice ale facultăților de teologie din Patriarhia Română, care au formulat recomandări concrete pentru ca învățământul teologic academic să poată fi mai mult apreciat în țară și în străinătate, informează Ziarul Lumina.

Pe parcursul celor trei zile au fost prezentate referate care au abordat dimensiunea formativă a învățământului teologic universitar; calitatea și competitivitatea învățământului teologic universitar; hotărâri și normative cu privire la învățământul teologic ortodox universitar din România.

Potrivit părintelui profesor Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator al Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, ‘participanții la congres au făcut propuneri în special în ceea ce privește dimensiunea formativă a învățământului teologic universitar, recomandând studenților implicarea directă în proiectele misionare și sociale din parohii și mănăstiri, astfel încât teologia Bisericii să nu fie doar pentru școală, ci și o teologie pentru viață’. De asemenea, ‘s-au formulat propuneri care vizează calitatea și competivitatea învățământului teologic universitar. Decanii, dar și profesorii de teologie au solicitat Comisiei Patriarhiei Române pentru dialogul cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului refacerea listelor disciplinelor fundamentale și complementare și stabilirea unei noi proporții între disciplinele obligatorii și cele opționale sau facultative. S-au mai propus măsuri cu privire la formarea cadrelor didactice din facultățile de teologie și la sprijinirea unei evaluări a acestora de către Comisia Patriarhiei Române pentru dialogul cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pe baza standardelor ARACIP, dar și pe baza standardelor Comisiei teologice, liturgice și didactice a Sfântului Sinod. Totodată, s-au propus câteva măsuri pentru îmbunătățirea activității didactice din cadrul școlilor doctorale și s-a stabilit ca, începând de anul viitor, toate facultățile de teologie pastorală să reintroducă examenele de admitere. În cadrul congresului au fost aduse la cunoștința profesorilor hotărârile mai noi și normativele mai noi cu privire la învățământul teologic ortodox din Patriarhia Română luate de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române’.

Părintele consilier patriarhal Constantin Pătuleanu a mai menționat că, în cadrul congresului, s-a discutat și despre implicarea profesorilor de teologie în organizarea, în 2013, a unui congres național cu tema: ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena, promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente