Propovăduire la timpul prezent

La inițiativa Centrului eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, au început luni, 23 iulie 2012, cursurile pentru stagiul de formare ‘Propovăduire la timpul prezent’, organizat pentru preoții celor șase protoierii ale eparhiei. Cu binecuvântarea Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, cursurile vor fi oferite de profesorii de la Seminarul Teologic ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’ din Slobozia.

Datorită aprecierii pe care a primit-o prima ediție a acestui stagiu de pregătire pentru preoți, s-a hotărât organizarea unei noi ediții a acestui program, pornind de la premisa că actualizarea permanentă a cunoștințelor este o condiție obligatorie a eficienței oricărei activități. Stagiul se desfășoară la fiecare dintre cele șase protopopiate, cursurile fiind susținute într-o școală din fiecare oraș. Perioada de predare este între 23 iulie – 2 august, urmând ca participanții să treacă printr o evaluare scrisă în perioada 3 – 7 septembrie.

Ieri, 23 iulie, Protopopiatul Fetești a fost primul care a găzduit, în cadrului Grupului Școlar de Industrie Alimentară din Fetești, cursurile stagiului de formare, urmând ca marți, respectiv joi, formatorii să se deplaseze la Oltenița și Urziceni, potrivit Ziarul Lumina. Săptămâna următoare, părinții profesori vor fi prezenți la Slobozia (luni), Călărași (marți) și, în fine, pe 2 august, la Protopopiatul Lehliu, încheind astfel cursurile destinate preoților din Episcopia Sloboziei și Călărașilor. ”Propovăduire la timpul prezent’ se constituie într-un demers de perfecționare aflat în raport de complementaritate față de cursurile și examenele pentru obținerea gradelor profesionale, care actualizează și adaptează noțiunile de care depinde lucrarea concretă a preotului în parohie. Scopul acestei formări este de a-i ajuta pe participanți să-și dezvolte capacitatea de autoevaluare a propriei activități și să permită reprezentanților Centrului eparhial o evaluare periodică a calității pregătirii preoților cărora le-a fost încredințată grija mântuirii creștinilor din parohiile eparhiei noastre’, a declarat părintele Manuel Rusu, consilier cultural al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor.

Totodată, aceste întâlniri urmăresc prevenirea plafonării pregătirii teologice în rândul slujitorilor și menținerea statutului de lider și de intelectual în comunitatea pe care o păstoresc. Astfel, la finalul acestui stagiu de formare, participanții vor putea să rezolve mai eficient problemele întâmpinate în activitatea pastorală și administrativă și să fie un ajutor de nădejde pentru credincioși.

Stagiul de formare este structurat pe cinci module, fiecărui modul fiindu-i alocate câte două ore (o oră de predare și una de evaluare): ‘Noțiuni de administrație bisericească parohială’, ‘Omul și Cosmosul – Cunoașterea învățăturii de credință despre responsabilitatea omului față de Creație’, ‘Ierurgiile în Cultul Ortodox’, ‘Mergând învățați…’ sau despre responsabilitatea predicării eficiente’ și ‘Cum să înțelegem Biblia. Exegeza unor texte cu anevoie de înțeles’.

Comentarii Facebook


Știri recente