Promovarea valorilor spirituale în învățământul gimnazial, la parohia Vărzaru din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului

La parohia Vărzaru cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, comuna Morărești, din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, se desfășoară cu succes proiectul educațional național „Hristos împărtășit copiilor” dar și un alt program catehetic, local: „Să ne cunoaștem aproapele”, informează cotidianul ‘Ziarul Lumina’. Pe lângă aceste activități de promovare a valorilor spirituale, religioase și culturale, aici se mai desfășoară și activități social-filantropice la centrele de îngrijire din localitate.

Deși numărul enoriașilor este redus în parohia „Adormirea Maicii Domnului”, din comuna Morărești, pentru derularea proiectului catehetic național „Hristos împărtășit copiilor” s-au înființat două grupe de copii: grupa I cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani și grupa a II-a cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, iar programul se desfășoară cu acordul părinților în fiecare zi de sâmbătă. Pentru buna desfășurare a proiectului au fost achiziționate un flip chart și un laptop, pentru vizionarea filmelor religioase, documentare sau alte materiale didactice. Copiii care participă la activitățile catehetice primesc diverse daruri.

Alături de părintele paroh Octavian Marin Duminică în cadrul proiectelor colaborează și domnul Constantin Feloiu, învățător al Școlii Generale I-IV din localitate, care a organizat întâlniri cu părinții în cadrul școlii.

Pe lângă programul catehetic național în cadrul micuței comunități de la Vărzaru a fost inițiat și programul „Să ne cunoaștem aproapele”, având drept scop, după cum mărturisește părintele Octavian Marin Duminică, „dezvoltarea sentimentelor de iubire și întrajutorare reciprocă, sensibilizarea comunității locale și mai ales a tinerilor cu privire la problema integrării sociale cu care se confruntă persoanele cu deficiențe sau de diferite etnii, conștientizarea precum și promovarea valorilor spirituale și religioase în învățământul gimnazial”.

În cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” se află două centre de îngrijire bătrâni: Centrul de Îngrijire și Asistență Milcoiu și Centrul Medico-Social Dedulești. De asemenea, au loc și alte activități educative, seri duhovnicești, pelerinaje la diferite mânăstiri, precum și activități social-filantropice la centrele de îngrijire din localitate.

Din 2004, la inițiativa părintelui Octavian Marin Duminică și a preoților din parohiile învecinate, se editează revista „Pavăza Credinței” ce are drept scop informarea credincioșilor în ceea ce privește pericolul prozelitismului sectar și educarea lor pentru o viață spirituală mai bună. Această publicație apare atât cu binecuvântarea IPS Gherasim, Arhiepiscop al Râmnicului, cât și cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, deoarece parohiile care participă la formarea acestei mici reviste se află la vecinătatea celor două eparhii.

Această biserică se numește biserica Vărzaru, după primul ctitor al ei, bulgar de neam. Acesta a ridicat în 1861 iar din 1905 din biserică boierească devine biserică de enorie. Biserica a fost renovată și restaurată în 1937 și a mai fost renovată în anii 1966-1969. În anul 2002 a fost restaurată pictura integral și s-au demarat diverse activități catehetice și cultural-misionare.

Comentarii Facebook


Știri recente