Promovarea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun în școlile doljene

Joi, 16 decembrie, Filarmonica ‘Oltenia’ a găzduit faza finală a Festivalului-concurs de tradiții și obiceiuri românești ‘Glas de înger’, informează „Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia”. Evenimentul a fost organizat de Fundația ‘Cuvântul care zidește’, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, și a avut ca grup-țintă elevii finaliști din mai multe instituții de învățământ doljene.

Concursul a fost organizat de Fundația ‘Cuvântul care zidește’, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj (ISJ), Filarmonica ‘Oltenia’ și Penitenciarul de Minori și Tineri (PMT) din Craiova.

Daruri și premii din partea arhiepiscopiei

Evenimentul a vizat elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, propunându-și să promoveze în rândul tinerilor tradițiile și obiceiurile autentice oltenești, prilejuite de praznicul Nașterii Domnului. Pentru faza finală s-au calificat nouă formații de colindători (grupuri vocale și interpreți ai tradițiilor populare) din județul Dolj. Concursul a fost structurat pe două secțiuni, ‘Tradiții’ și ‘Colinde’, și a adus pe scena Filarmonicii din Bănie elevii finaliști din orașele Dăbuleni și Craiova. Juriul acestui festival-concurs a fost prezidat de către părintele Gheorghe Pârva, inspector la disciplina Religie, la ISJ Dolj, părintele diacon Alexandru Racu și Silvia Gugu, profesor de muzică.

Festivalul a fost deschis de un grup de colindători format din tineri de la PMT Craiova, elevi de la Seminarul Teologic și studenți teologi craioveni.

Părintele Alexandru Racu a anunțat premiile pentru cele mai merituoase grupuri: ‘Dăbuleniul, devenit sinonim cu tradiția’, după cum a afirmat joi seara părintele diacon, a obținut premiul I la secțiunea ‘Tradiții’, cu piesa ‘Noaptea de Ajun’. La secțiunea ‘Colinde’, premiul I a revenit Seminarului Teologic ‘Sfântul Grigorie Teologul’ din Craiova, premiul al II-lea Școlii Nr. 37 ‘Mihai Eminescu’, iar premiul al III-lea a fost obținut de grupul vocal de la Liceul ‘Henri Coandă’. Marele Premiu a fost primit de Școala Nr. 2 ‘Traian’ din Craiova.

În culise, colindătorii au fost răsplătiți cu daruri oferite cu sprijinul Mitropoliei Olteniei.

La final, părintele inspector Gheorghe Pârva, în calitate de reprezentant al Arhiepiscopiei Craiovei la eveniment, a transmis celor prezenți binecuvântarea și mesajul de bine din partea IPS Irineu. De asemenea, părintele inspector a adus mulțumiri organizatorilor, Fundației ‘Cuvântul care zidește’, care, ‘ca de fiecare dată, reușește să lanseze provocarea pentru elevi și profesori de a lua parte la asemenea manifestări care ne înalță sufletele’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…